Действа ли така популярното прочистване от паразити, което стана viral в социалните мрежи

И вреди ли по някакъв начин?

Действа ли така популярното прочистване от паразити, което стана viral в социалните мрежи
Canva

Поредица от видеоклипове в Tik Tok, рекламиращи ползите от така наречените прочиствания от паразити, са доста популярни напоследък, насърчавайки хората да следват специфична диета или да използват добавки, за да избавят тялото си от паразити.

Някои от тикткърите, изпробващи този метод, дори твърдят, че виждат "труповете" на тези паразити в изпражненията си (допълнени със снимкови доказателства).

Но наистина ли действат прочистванията от паразити, необходими ли са и най-важното – безопасни ли са? Прочетете, за да научите какво казват експертите за тенденцията.

Какво е прочистване от паразити?

Прочистването от паразити е всяка диета или режим с билкова добавка, предназначен да освободи тялото от паразитни инфекции. Паразитите са организми, които заразяват други организми и се хранят с хранителни вещества от своя гостоприемник. При хората често срещаните видове чревни паразити включват едноклетъчни организми като Giardia и различни видове червеи като тения.

 

Много производствени компании и уелнес влиятелни лица, които рекламират използването на средства за почистване от паразити, твърдят, че повечето хора имат паразити в телата си и дори не го знаят. Те насърчават другите да използват тези прочиствания, дори ако не са били диагностицирани с инфекция от лекар.

Какво казват експертите за почистването от паразити

Идеята за прочистване от паразити не е нова, според д-р Кристин Лийгастроентеролог в клиниката в Кливланд, цитирана от everydayhealth.com, която е виждала тази тенденция да се появява в миналото.

"Появява се от време на време", казва тя и добавя "Мисля, че отново се появява с популярността на хората, които се хранят по-здравословно и се стараят да получават повече влакнести храни на растителна основа в диетата си.

Това жилаво съдържание, което може да прилича на трупове на червеи, вероятно са просто парчета целина или гъби и тези, които ги виждат в изпражненията си след прочистване от паразити, всъщност не са имали никакви паразити, казва тя.

Въпреки че разни изследвания предполагат, че някои билки като пелин, който често се използва за прочистване на паразити, може да имат някои свойства, които могат да бъдат полезни при лечението на паразити, тяхната полза не е установена при хора.

"Няма доказани, базирани на населението, контролирани проучвания в подкрепа на тази препоръка", казва д-р Вемулапали, доцент по вътрешна медицина в отделението по храносмилателни и чернодробни заболявания и медицински директор на Клиниката за храносмилателни заболявания на UT Southwestern Medical Center в Далас.

Имат ли повечето хора паразити в телата си?

Много хора по света, особено в развиващите се страни с неадекватни канализационни системи, наистина имат чревни паразити. Според изследване, публикувано в BioMed Research International, се изчислява, че 30 до 60 процента от тези популации имат паразити в някакъв момент от живота си. "Това е по-често срещано в тропическите и субтропичните страни", казва д-р Вемулапали.

Това обаче не е така в Съединените щати и Европа, например. Там тези неща се случват сравнително рядко.

Как да разберете дали имате паразити?

Обикновено паразитните инфекции възникват при ядене или пиене на заразена храна или вода. За хората, живеещи на запад това може да се случи, когато пътуват в чужбина в тропически или субтропични страни.

В зависимост от паразита, симптомите могат да включват:

  • Коремна болка или спазми
  • гадене
  • повръщане
  • диария
  • запек
  • Кръв в изпражненията
  • Треска
  • Необяснима загуба на тегло

Разбира се, тези симптоми могат да бъдат причинени от различни здравословни проблеми, така че е важно да не си внушавате, че имате паразит или да се опитвате да се самолекувате с прочистване. Ако вашите проблеми с храносмилането продължават или имате тревожни симптоми като кървене или необяснима загуба на тегло, говорете с вашия лекар, съветва Лий.

Как обикновено се лекуват паразитите?

Някои паразитни инфекции може да изчезнат сами, но повечето от тях изискват лечение. Конкретният вид терапия зависи от паразита. Някои инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици, казва Лий, докато други се нуждаят от определен клас лекарства, наречен антихелминтици.

Ако не се лекуват, паразитните инфекции могат да имат редица усложнения, включително анемия, загуба на тегло, чревна обструкция и повишен риск от рак на пикочния мехур и черния дроб, предупреждава Вемулапали.

"Някои паразитни инфекции са много инвазивни и могат да се внедрят в белите дробове, черния дроб или мозъка, което може да стане фатално", казва Лий.

Ето защо е важно да получите диагноза и подходяща терапия, ако имате паразитна инфекция.

Има ли рискове от прочистванията от паразити?

В допълнение към потенциалните усложнения, свързани с липсата на подходящо лечение, ако имате паразит, има някои други рискове от прочиствания от паразити, които трябва да имате предвид.

Повечето хора не са наясно с точните количества, които трябва да приемат от определени добавки. Често се стига до предозиране или странични ефекти. Нещо повече, някои добавки може да имат взаимодействия с лекарства с рецепта или други добавки, които може да приемате. Винаги се препоръчва да говорите с Вашия лекар, преди да започнете да приемате нови добавки.

Няма научно доказателство, че прочистванията от паразити действат. Освен това, липсата на подходящо медицинско лечение за паразитна инфекция може да доведе до сериозни и дори фатални усложнения.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay