Закуска за чудо и приказ

Закуска за чудо и приказ

Закуска за чудо и приказ

Някои казват, че закуската е най-важното хранене за деня и затова тя трябва да бъде разнообразна и обилна. Според други обаче е най-добре, ако закуската бъде ограничена до минимум, ако не и напълно пропусната. Къде е истината?

Ново проучване, публикувано в сп. Nutrition Journal, хвърля светлина по въпроса. Изследователи от Центъра по хранителна медицина Елсе-Крюнер-Фрюсениус в Мюнхен са провели изследване върху 300 доброволци, които трябвало да следят с какво се хранят за известен период и колко храна поглъщат всеки ден.

Участниците били помолени понякога да закусват стабилно, понякога да хапват по нещо малко, а в някои дни напълно да пропускат закуската.

Резултатите от изследването показали, че повечето от хората приемат едно и също количество храна на обяд и вечеря, независимо от това колко богата е била закуската им. Това означава, че голямата закуска, която е средно средно с 400 kcal по-енергийна от лекото сутрешно хапване, увеличава дневното количество поета енергия на ден със същия брой калории.

Единствената малка разлика между малката и голямата закуска, се състои във факта, че след обилното хранене сутрин хората са склонни да пропускат междинното хапване между закуската и обяда. Това обаче не е достатъчно, за да се компенсират вече поетите допълнителни калории.

Така германските специалисти показват, че данните от предишните проучвания, според които обилната закуска намалява дневното количество калории, са погрешни, тъй като при тях е било отчитано единствено отношението на калориите, приети сутрин, към общия брой калории на ден.

Учените заключили, че това съотношение се променя най-много при хора, които се хранят по-малко през деня. В противен случай тяхната закуска би била пропорционална, без задължително да е по-голяма.

Така че всички, които искат да отслабнат чрез по-обилната закуска сутрин, трябва да намалят количеството калории, приети през останалата част от деня, заключават авторите на изследването.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay