Средиземноморската ще направи сърцето ви здраво

Хапвайте зехтин и бъдете здрави и слаби

Средиземноморската ще направи сърцето ви здраво

Ново проучване показва, че храненето със средиземноморски режим може да предотврати или дори да "обърне" метаболитен синдром – сбор от рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

Средиземноморската диета включва много плодове, зеленчуци, боб, ядки, зехтин, птиче месо и риба, с много малко червено месо. Учени вярват, че храненето по такъв начин набавя анти-оксиданти на тялото и действа противовъзпалително.

 

"Това проучване подсилва насоките, които сме имали последните 10 години и подчертава необходимостта от намаляване на консумацията на рафинирани въглехидрати и наситени мазнини от месо и млечни продукти," каза доктор Робърт Росенсън от болница Маунт Синай в Ню Йорк.

 

Метаболитният синдром е ново универсално название на нездравословни признаци, които носят лоши новини за сърцето като – мазнини в коремната област, високо кръвно налягане, ниски нива на "добрия" холестерол, повишени нива на мазнините в тялото, високи нива на триглицеридите и висока кръвна захар. Състоянието може да се диагностицира, когато пациентът има поне 3 от тези симптома.

 

Според учени от университета в Атина, които са разгледали над 35 клинични проучвания, храненето според средиземноморска диета може да подобри всеки един от изброените симптоми.

 

Например, тези които се придържат към средиземноморската диета, в сравнение с онези, които се хранят по нормален начин, смаляват талията си с около средно 0.43 см. по-бързо.

 

Освен това показват понижаване в кръвното налягане с 2,35 пункта и забързват кръвната си захар с 3,89 милиграма за децилитър.

 

Въпреки че тези подобрения може да изглеждат незначителни, доктор Елизабет Майър-Дейвис, която не участва в проучването, твърди че резултатите намекват, че средиземноморската диета може да е изключително благотворна и полезна.

 

"Има логика да препоръчваме средиземноморската диета на пациенти," каза тя. Но добави "не можем обаче да твърдим, че тази диета намалява риска от диабет."

 

Както и не може да се твърди със сигурност, че диетата смалява риска от смърт от сърдечни заболявания, които иначе са свързани с метаболитен синдром.

 

Освен това, цените на прясната храна, зехтина и рибата могат да бъдат бариера пред започването на такава диета.

 

Това говори за нуждата да се подобри достъпността на такива храни за хора, които нямат достатъчно пари за да правят здравословния избор.

 

Зехтинът е важна част от средиземноморската диета, защото той е така наречената мононенаситена мазнина, която предпазва нивата на холестерола.

 

Проблемът е, че зехтинът струва по-скъпо от обикновено олио, което го прави труднодостъпен за повечето хора. Това ги поставя пред труден избор - здраве и зехтин или други необходимости .

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay