Колкото повече напредва месец март, толкова повече нямаме търпение слънчевите лъчи и цъфналите дръвчета да се превърнат в ежедневна гледка от пейзажа. С повишаването на температурите започваме да променяме и ежедневното си меню - месото остава на много заден план и организмът ни се ориентира към народната мъдрост "да се хванем за зелено".
Макар и доматите още да не са превзели напълно пазара, днешната ни рецепта е свързана именно с тях. Все пак, червените сочни зеленчуци се продават целогодишно, а и винаги можете да заложите на добрата стара консерва.
Необходими продукти:
2 кг домати (или 2 стандартни консерви)
2 глави кромид лук
3-4 моркова
2-3 скилидки чесън
2 стръка магданоз (или босилек)
200 гр фиде
50 мл зехтин (или олио)
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Ако използвате сурови домати, първо ги попарете в топла вода и след това ги обелете и нарежете на ситно. В случай че предпочитате консервирани, само ги обелете и нарежете. Лукът и морковите също нарежете на много дребни парченца.
Загрейте олио в подходяща тенджера и добавете малко сол. Сложете морковите и лукът да се задушат и след това добавете фидето. Като добие златист цвят, изсипете вътре и доматите, сложете 2 ч.ч. вода и оставете да ври.
Последно сложете ситно нарязаните магданоз и чесън, както и черен пипер на вкус. Пасирайте всичко и пролетната ви крем супа е готова. По желание можете да гарнирате с крутони или цедено кисело мляко.
7 | 0 |