Ето как сънят ви помага да отслабнете

Ето как сънят ви помага да отслабнете

Всеки път, когато решите да започнете някакъв режим, с който да свалите излишните килограми, вероятно в главата ви се появяват диета и физически упражнения. Тези две неща са ключови в борбата с излишните килограми, но има още едно нещо, което е изключително важно- количеството и качеството на съня. 

Тези ценни часове почивка могат да помогнат за предотвратяване на преяждането, което пък прави създаването на калориен дефицит много по-лесно - но, забавен факт, вие също изгаряте калории, докато спите.

Според проучване в European Journal of Clinical Nutrition, можете да прецените колко калории изгаряте по време на сън, като първо изчислите базалния си метаболизъм (броят на калориите, от които се нуждае тялото ви, за да функционира в покой), и разделянето му на 24 броя часове на ден). Един от начините да определите Вашия BMR е да използвате формулата на Harris-Benedict, която се основава на Вашето тегло, ръст, възраст и пол. За една жена изчислението е:

BMR = 655 + (1,8 x височината в сантиметри) + (9,6 x теглото в килограми) - (4,7 х възрастта в години)

Колкото повече тренирате и колкото повече мускули изграждате, толкова повече калории ще изгаряте в покой. Но качественият сън е от ключово значение за ефективното възстановяване на мускулите и цялостното изграждане на сила. 

Липсата на сън затруднява тялото при възстановяването от тренировката и отслабването, като намалява хормона на растежа и увеличава хормона на стреса- кортизол. В същото време твърде малко сън може да наруши хормоните грелин и лептин, които сигнализират на тялото, когато сте гладни или сити. С други думи, това забавя изграждането на мускулите, като същевременно ви излага на риск от глад, стрес или друго.

Така че, ако искате да забързате вашия метаболизъм и да изгорите повече калории - докато се чувствате по-енергични - най-добре е да започнете със здравословен нощен сън.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay