Защо е по-добре да се къпете вечер

Защо е по-добре да се къпете вечер

Дерматолозите препоръчват да прекарвате около 5 до 10 минути на ден под душа. Докато някои от нас не могат да си представят деня без сутрешен душ, други предпочитат да отмиват ежедневния стрес през нощта. И въпреки че времето за душ се свежда до вашите лични предпочитания, тези, които решат да го правят вечер, всъщност могат да извлекат повече ползи за красотата и здравето.

1. Може да ви помогне да заспите по-бързо

Вечерният душ отпуска тялото и ума ви и когато го вземете в точното време, той също може да ви даде по-добър сън. Душът 90 минути преди лягане в топла вода може да ви помогне да заспите около 10 минути по-бързо от обикновено. Това се случва, защото топлата вода леко понижава температурата на тялото ви, което от своя страна изпраща сигнал до мозъка ви, че е време да заспите.

2. По-добре е за кожата ви

Душът преди лягане също може да помогне за предотвратяване на акне. Нашата коса събира бактерии и натрупване на продукти през целия ден и когато главата ви удари възглавницата, всички тези примеси се прехвърлят в калъфката ви, а след това и на лицето ви. Тъй като кожата ни се регенерира, докато спим, лягането с чиста и свежа кожа също означава, че новите ви кожни клетки ще бъдат здрави.

3. Може да облекчи сезонните алергии

Ако страдате от сезонни алергии, вземането на вечерен душ може да помогне за облекчаване на симптомите. Да бъдеш навън означава, че алергени, като цветен прашец и прах, попадат върху кожата и дрехите ти и ако не си вземеш душ преди лягане, те могат да се прехвърлят върху спалното бельо. Ако имате навика да скачате под душа сутрин, помислете за смяна на рутината и вместо това за вечерен душ, за да избегнете неприятните симптоми.

4. Косата ви ще бъде по-здрава

Ако миете косата си вечер, ще имате повече време да я оставите да изсъхне естествено на въздух. Това от своя страна ще поддържа косата ви блестяща и жизнена за по-дълго, тъй като това спомага за задържането на влагата. Сушенето на косата при сутрешното бързане може да увреди кичурите ви, оставяйки ги слаби.

5. Помага в борбата с прекомерното изпотяване

Докато сутрешният душ е чудесен начин да се освежите, преди да се изправите пред деня, душът вечер всъщност може да ви помогне да предотвратите миризмата на тялото. Вземането на хладен душ преди лягане може да помогне за намаляване на нощното изпотяване, от което страдат много хора.

6. Може да предотврати мускулни крампи

Ако изпитвате болка в мускулите след дълъг работен ден, вземането на топъл душ може да помогне за облекчаване на неприятните усещания. Тъй като топлата вода удря тялото ви, тя помага за успокояване на мускулното напрежение и насърчаване на по-добър нощен сън. Взимането на топъл душ също може да предотврати спазмите в краката през нощта, често срещано състояние, което засяга до 60 % от хората.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay