Защо постоянно ви е студено и как да се справите с това

Защо постоянно ви е студено и как да се справите с това

Факт е, че вече времето е по-хладно, така че е нормално да ни бъде студено, но има хора, които треперят от студ, дори когато навън е горещо. Всички усещаме студа и топлината по различен начин, но има хора, на които винаги им е студено. Ако сте от тези хора, вижте каква може да бъде причината за това и съответно как да се справите с този проблем.

1. Щитовидната ви жлеза може да не функционира правилно

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и може да доведе до непоносимост към студ. Хормоните на щитовидната жлеза помагат за регулиране на метаболизма и температурата, а когато ни липсват, започва да ни е студено постоянно. Други симптоми на хипотиреоидизъм могат да включват умора и ниска сърдечна честота.

Как да се справите: Посетете лекар, за да изследват нивата на хормоните ви.

2. Може да не пиете достатъчно вода

Водата засилва метаболизма ви, помага на тялото ви да преработва храната и да създава енергия и топлина. Ако сте дехидратирани, може да ви липсва тази топлина и енергия, които ще затоплят тялото ви.

Как да се справите: Пийте достатъчно вода. Ако не сте почитател на чистата вода и ви е безвкусна, има няколко начина да добавите аромат и вкус към нея: лимон, мента, босилек, краставица и всичко друго, за което се сетите.

3. Може да имате анемия

Анемията възниква, когато в тялото ви липсват червените кръвни клетки, които доставят кислород до вашите органи и тъкани. Има анемия, причинена от недостиг на желязо, която се появява по време на бременност, менструация или загуба на кръв или поради лоша абсорбция на желязо и анемия, причинена от недостиг на витамини, причинена от неправилно хранене. Други симптоми на анемията са бледа кожа, повишена сърдечна честота, умора и главоболие.

Ако имате бледа кожа и непрекъснато ви е студено, направете си кръвни изследвания, за да установите дали имате анемия.

4. Може да не спите достатъчно

Добрият сън е изключително важен за регулиране на телесната температура, така че, ако продължавате да треперете от студ, причината може да е доста проста.

Как да се справите: Преразгледайте дневния си график и се уверете, че имате достатъчно време за сън, за да можете да презаредите батериите си.

5. Може да е Феноменът на Рейно

Феноменът на Рейно или просто Рейно е лесен за разпознаване: той кара пръстите на ръцете или пръстите на краката ви да стават бели или сини. Това е рядко разстройство, което засяга артериите, като намалява притока на кръв към пръстите на ръцете и пръстите на краката и ги кара да изстиват.

6. Може да сте твърде слаби

Ако сте прекалено слаби, нямате достатъчно подкожни мазнини, които да ви топлят. Ако отслабвате нарочно и намалявате калории или просто не ядете достатъчно, това може да наруши метаболизма ви и да повлияе на температурата ви.

7. Може да имате лошо кръвообращение

Когато се натрупа плака в артериите (атеросклероза), артериите стават по-тесни, засягайки притока на кръв към ръцете и краката, причинявайки студ и изтръпване. Ако имате това състояние, трябва да посетите лекар.

Интересен факт: На жените винаги им е по-студено, отколкото на мъжете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay