Защо постоянно сте гладни и как да се справите с това

Защо постоянно сте гладни и как да се справите с това

Ако стомахът ви постоянно къркори и имате чувството, че е абсолютно празен и има нужда от храна, това не винаги означава, че сте гладни. Има много причини, поради които може да се чувствате гладни, въпреки че сте се нахранили скоро преди това. Посещенията на хладилника през нощта и непрекъснатият глад могат да бъдат знаци, че диетата ви не е правилна или че имате някакъв здравословен проблем. 

Ето какви могат да бъдат причините за непрестанния глад:

1. Ядете много рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати могат да бъдат намерени във всякакви преработени храни, особено в тестени изделия, печива и храни, богати на захар. Липсата на фибри кара тялото ви да ги усвоява бързо, затова гладът идва веднага и усещането за ситост, което идва с яденето, е просто временно.

Доказано е, че храната с високо съдържание на фибри отнема повече време, за да се усвои, така че добавянето на фибри в диетата ни е добро решение. Ако спрете непрекъснато да захранвате тялото си с рафинирани въглехидрати и ги замените с по-здравословни храни като пълнозърнести храни, кафяв ориз и зеленчуци, скоро ще видите разлика в нивата на глад.

2. Диабет

Диабетът, по-специално диабет тип 2, е заболяване, което може да ви накара да се чувствате гладни през цялото време. Поради диабета, глюкозата, източникът ни на енергия остава в кръвта, вместо да се разпространява в нашите клетки. Това кара човека, който има диабет, да чувства глад. Много известни личности, включително Том Ханкс, са диагностицирани с диабет и въпреки това се радват на прекрасен живот.
Чувството на глад е само един от симптомите на диабет, който може да бъде диагностициран чрез кръвен тест. Чрез медикаменти и специална диета може да се контролира диабета и тези симптоми ще изчезнат. 

3. Тренирате много

Това е една от добрите причини, поради които може да се чувствате гладни често. Ако тренирате много, изгаряте много калории и в резултат на това тялото ви има нужда от повече калории. Хората, които спортуват редовно, развиват по-бърз метаболизъм и по-голям апетит.

Тренировките са полезни за нашето здраве, така че акцентът трябва да е върху това какво и кога ядем. Според проучвания, питателната храна преди тренировка ще подобри физическата ви работа и също така ще сведе до минимум възможностите за мускулно увреждане.

4. Приемът на определени лекарства

Повишеният апетит също може да бъде страничен ефект от много лекарства поради определени елементи, които съдържат. Най-често срещаните са кортизол, инсулин, клозапин и оланзапин, които могат да бъдат намерени в лекарства за диабет, антидепресанти или стабилизатори на настроението.

Ако качите килограми или изпитвате силен глад след приема на ново лекарство, най-добре е да поговорите с вашия лекар.

5. Твърде много стрес (емоционално хранене)

Известно е, че постоянната тревожност има сериозни последици за здравето ни и увеличаването на апетита ни е една от тях. Емоционалното хранене е често срещано разстройство, което доказва как стресът е свързан с чувството ни на глад. Научно казано, тревожността причинява повишаване на хормона кортизол и води до преяждане и желание за консумиране на вредни храни. 

Стресът е рисков фактор за затлъстяването и трябва да се справяме с него бързо. Терапията, медитацията и упражненията са начини за възвръщане на баланса и самоконтрола и за избягване на емоционалното хранене.

6. Ядете прекалено бързо

В забързаното ежедневие, което имаме, често ядем на крак и докато правим други неща. Въпреки че пестите време, това навик е много лош за вашето здраве. Бързото хранене се отразява на апетита ни, като ни кара да приемаме повече калории и да искаме още. 

7. Хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза)

Хипертиреоидизмът е неизправност на щитовидната жлеза, която контролира метаболизма ни чрез хормони. Тези хормони се отделят в кръвта и контролират метаболизма. Наличието на свръхактивна щитовидна жлеза означава, че тази жлеза произвежда твърде много хормон на щитовидната жлеза. Повишеното чувство на глад е само един от симптомите.

Хипертиреоидизмът се диагностицира лесно и може да бъде лекуван или с лекарства, които нормализират нивата на хормоните, или, в по-сериозни случаи, хирургично.

8. Липса на сън

Никога не подценявайте добрия сън. Грелин е така нареченият "хормон на глада", който контролира усещането за апетит в мозъка ни. Лишаването от сън играе много важна роля, тъй като е доказано, че липсата на сън повишава нивата на грелин и в резултат създава чувство на глад.

9. ПМС или менопауза

През дните преди менструацията, една жена може да има по-голям апетит и по-интензивно желание за храна. От друга страна, същото може да се наблюдава при жени, преминаващи през менопаузата, поради хормонални промени и особено намаляване на естрогена, което води до увеличаване на глада.

10. Бременност

В този случай тялото ви жадува повече храна по една проста причина: бебето ви трябва да получава повече хранителни вещества, за да расте по здравословен начин. Повишеният апетит може да е един от симптомите на бременността, наред с други, като липсваща менструация и гадене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay