10 начина, по които времето навън може да повлияе на тялото ни

10 начина, по които времето навън може да повлияе на тялото ни

Мрачното време засилва мозъка ни, помага ни да се съсредоточим и да мислим по-задълбочено, казват психолозите. Паметта ни работи по-добре в облачни и дъждовни дни, отколкото в слънчевите. Може би в топлите и слънчеви дни сме твърде заети да бъдем щастливи.

Ето как времето навън се отразява на тялото ни:

1. Крайниците ви може да се подуят

В изключително горещи и влажни дни тялото ви може да има проблеми с охлаждането. Обикновено насочва топлата кръв към повърхността на кожата, където се охлажда чрез изпотяване. Но при високи температури потта не се изпарява, затова течността се събира в крайниците ви, което ги кара да се подуват.

Какво да направите: Охладете се по друг начин, като вентилатор или климатик. След няколко дни тялото ви ще свикне с горещото време и отокът ще изчезне.

2. Има по-висок риск от инфаркт

Лошото време може да натовари сърцето ви. Студените температури карат сърцето ви да работи по-усилено, за да поддържа тялото ви топло, но това води до свиване на кръвоносните съдове и намалява доставката на кислород до самото сърце. Това несъответствие може да завърши драстично с инфаркт или инсулт. Същото се отнася и за вятъра и снега, според изследванията.

Какво да правите: Избягвайте напрежението - не се претоварвайте физически. 

3. Кожата ви може да не е доволна

Със захлаждането на времето въздухът става по-малко влажен, което може да се види през кожата ни. Тя става суха, напукана и сърбяща, понякога съществуващи състояния като екзема и дерматит се влошават. Силният вятър може също да наруши защитната липидна бариера на кожата, причинявайки кървене.

Какво да направите: Използвайте овлажнители и слънцезащитни продукти и избягвайте дългите горещи душове, тъй като те премахват естествените масла, които кожата ви произвежда.

4. Косата и ноктите ви може да отслабнат

През зимата косата и ноктите са изправени пред същия проблем като кожата. Кръвоносните съдове стават тесни и запасите от храна и кислород намаляват. Разбира се, отслабват косата и ноктите, като стават сухи и чупливи и по-податливи на наранявания.

Какво да направите: Взимайте си душ не по-дълъг от 5-10 минути в топла (не гореща!) вода. Овлажнявайте, пропускайте агресивните сапуни и не прекалявайте с ръчното пране. 

5. Може да имате болки в ставите

Спадът на барометричното налягане причинява болки в ставите, особено при хора с артрит. Течностите вътре в ставите стават по-плътни при ниски температури, което също причинява болка. Студеното време също стяга мускулите и сухожилията, тъй като притокът на кръв се пренасочва от крайниците към централните органи, за да ги затопли.

Какво да правите: Стойте на топло! Топлината подтиква притока на кръв, подобрява толерантността към болката и облекчава мускулите. Упражненията също отблъскват болката и сковаността.

6. Вашите алергии могат да се влошат

Времето влияе върху сезонните алергии, причинявайки сълзене на очите във ветровити дни, запушени носове по време на дъжд и др. Специфичните метеорологични условия предизвикват естествени процеси като опрашване на дървета, към които можем да бъдем алергични. 

Какво да направите: Използвайте пречиствател за въздух и климатик, за да филтрирате въздуха и да се предпазите от алергени.

7. Вероятно имате дефицит на витамин D

Един от основните източници на витамин D за нас е слънчевата светлина. Студените сезони носят по-кратки дни и хората са склонни да остават вътре повече. В резултат нивата ни на витамин D спадат. Неприятните симптоми на този тип дефицит включват мускулна слабост, високо кръвно налягане и по-голяма чувствителност към болка.

Какво да направите: Набавяйте си витамин D от друг източник. Яжте повече яйчни жълтъци, гъби и мазни риби като сьомга и риба тон; и пийте портокалов сок.

8. Може да сте в лошо настроение 

При по-малко слънчева светлина през есента и зимата може да изпитате необяснима умора. Ниската енергия и изтощението са симптоми на сезонно афективно разстройство (SAD), характерно за по-студените месеци поради липсата на витамин D. Засяга нивата на серотонин - с по-малко витамин D мозъкът ви произвежда по-малко серотонин, което ви кара да се чувствате тъжни и сънливи.

Какво да правите: Излагайте се на възможно най-много светлина и яжте храни, богати на витамин D. Също така, опитайте се да прекарвате повече време навън, да спортувате и да се наспивате. 

9. Може да имате мигрена и главоболие по-често

Студът прави кръвоносните ни съдове стеснени, забавяйки притока на кръв. По-малко кръв постъпва в мозъка, което може да доведе до силно главоболие. И ако имате история на мигрена, почти всяка промяна на времето може да бъде предпоставка за криза. 

Какво да направите: Ако страдате от мигрена, винаги си водете дневник и се опитайте да запишете знаците преди криза. Когато разберете модела, ще бъде по-лесно да се подготвите.

10. Астмата може да се влоши

Лошото време може да предизвика пристъп на астма, тъй като всякакви промени във въздуха могат лесно да раздразнят възпалените дихателни пътища. Горещият, влажен въздух е по-тежък и по-труден за дишане. Студеният, сух въздух дехидратира дихателните пътища, подувайки ги и ограничавайки въздушния поток. 

Какво да правите: Дръжте инхалатора си близо, а врата и гърдите затоплени в студено време, хидратирайте се, често мийте ръцете си и използвайте пречиствател за въздуха.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay