10 странни факта, доказващи, че човешкото тяло е загадъчна система

10 странни факта, доказващи, че човешкото тяло е загадъчна система

Човешкото тяло е уникално. То е много сложен механизъм, който все още има много тайни, които учените изследват от векове. Но защо не се опитаме да разберем какви са способностите на нашето тяло и до къде могат да се простират те?

Ето няколко странни факта за човешкото тяло:

1. Мозъкът е най-голямото флаш устройство в света

Паметта на мозъка ви има достатъчно капацитет за съхранение на 2,5 милиона GB информация. Това е приблизително 300 години видеоклип. Върхът на развитието на паметта настъпва на 25-годишна възраст и започва да намалява на 50-годишна възраст, освен ако не тренирате паметта си.

2. Вашето тяло може да забави процесите, за да ви предпази от удавяне

Този ефект се нарича гмуркане рефлекс. Когато мозъкът ви осъзнае, че тялото ви е потопено във вода, то забавя сърдечната Ви честота, пренасочвайки кръвта от крайниците ви към жизнените органи, за да запази кислорода. Колкото по-дълбоко се гмуркате или колкото по-дълго останете под вода, толкова по-бавно работи сърцето.

3. Бебетата са супер силни

Новородените бебета са много силни за техния размер и тегло. Ако бебето се хване за хоризонтална лента, то може да виси там дълго време, без да се уморява. Този рефлекс е наследен от нашите предци, когато новородените маймуни е трябвало да се държат за майките си. На 3-месечна възраст бебетата обикновено губят тази способност.

4. Дължината на всички кръвоносни съдове в тялото ни е достатъчна, за да обхване Земята 2,5 пъти около екватора

Ако вземем всички кръвоносни съдове от средностатистически възрастен и ги поставим в линия, линията ще се простира над 100 000 мили. Това е достатъчно, за да обиколи Земята 2,5 пъти. В същото време сърцето ни изпомпва средно 5,7 милиона литра кръв през целия ни живот. Този обем е достатъчен за попълване на 3 басейна с олимпийски размери.

5. Мъжките гърди могат да произвеждат мляко

Всички хора, независимо от пола, имат млечни жлези, млечни канали и зърна. Мъжките зърна могат да бъдат стимулирани да произвеждат мляко. Това може да се случи и поради хормонален дисбаланс, причинен от силен стрес.

6. Цветът на вашите сънища може да зависи от вида на телевизора, който гледате

Типът телевизор, който сте гледали, когато сте били дете, може да повлияе на цвета на вашите сънища. Едно проучване показа, че мнозинството от хората, които са гледали черно-бяла телевизия, сънуват в черно и бяло. Докато хората, родени след цветната телевизия, имат цветни сънища.

7. Вашите мускули са предназначени да вдигат тонове

През 1982 г. в Лорънсвил, Ангела Кавало вдига Chevrolet Impala от 1964 година. Колата пада от крика, докато синът й Тони работи под него и го затиска. Г-жа Кавало вдига колата достатъчно високо и за достатъчно дълго, за да могат двама съседи да заменят крика и да измъкнат Тони.
Това не е единственият случай, когато някой е направил привидно невъзможно нещо, заради адреналина. В тялото ни има 640 мускули, чиито граници са неизвестни.

8. Човешкото тяло е машина за производство на слуз

Тялото на възрастен произвежда средно 1,5 литра слуз на ден. Поглъщаме по-голямата част от нея, без дори да обръщаме внимание на това. В допълнение, тялото произвежда също един литър слюнка, 3 литра стомашен сок, 3,5 литра чревен сок и един литър жлъчен сок.

9. Течността, която изтича от носа ви, може да е от мозъка ви

Течността, която тече през носа, може да бъде мозъчна течност. Мозъчната течност се намира около мозъка ви и се държи от специална мембрана. Понякога може да изтече през носа ви в малки количества като чиста течност.

10. Вашето тяло е най-защитената конструкция в света

Белите кръвни клетки преследват бактериите, които попадат в тялото ни и ги поглъщат. Тези клетки са "мъже в черно" на нашето тяло и го предпазват от "зли нашественици". В същото време тялото ни също премахва старите и пълни клетки. Например, докато четете това изречение, 22 милиона от клетките ви са умрели. В следващите 30 секунди тялото ви ще произведе 72 милиона нови червени кръвни клетки и ще се отърве от 174 хиляди стари кожни клетки.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay