10 съвета за бързо отслабване

10 съвета за бързо отслабване

Колко пъти ви се е случвало да си казвате "Започвам диета от понеделник" или "Ще отслабна за следващото важно събитие"? Много, нали? Най-важното нещо, когато става дума за отслабване, е да си поставяме реалистични цели. А да спрем да ядем вредна храна, да ядем само зеленчуци, плодове и чисти храни и да тренираме по 2 часа на ден всеки ден, не е реалистична цел. Ще ви дадем няколко съвета за лесно и бързо отслабване, които можете лесно да следвате. 

1. Неопределена активност

Основното правило за отслабване е просто: трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Физическите упражнения могат да ни помогнат много, но често решаваме да останем у дома, защото просто ни мързи да тренираме. Бъдете активни през деня и между ежедневните задачи. Гледате ли телевизионен сериал? Направете няколко лицеви опори или клекове, докато го гледате! Миете ли зъбите си? Направете няколко подскока.

Фитнес треньорите ни препоръчват да бъдем активни след всяко хранене: подобрява храносмилателния процес и изгаря излишните калории. Не сядайте веднага след обяда и не си лягайте след вечеря. Направете 10-минутна разходка и след 20-30 минути можете да направите няколко упражнения.

2. Използвайте umami

Готвачите разграничават 5 вкуса: сладост, киселинност, горчивина, соленост и умами.

Умами е мек вкус, който се открива в соевия сос, броколите, гъбите и орехите. Има определено влияние върху рецепторите на нашия мозък и ни помага да се чувстваме по-сити. Добавете малко соев сос към ястията си, но не забравяйте, че в него има огромно количество сол, така че не прекалявайте.

3. Добавяйте подправки

Някои подправки имат положително въздействие върху нашия метаболизъм. Канела, куркума, червен пипер и джинджифил са най-популярните.

Ако намалите количеството сол, което консумирате и добавите малко подправки към вашите ястия, можете да забързате метаболизма си. Нещо повече, подправките имат и други полезни функции:

Канелата понижава кръвната захар.

Джинджифилът подобрява състоянието на кожата и оказва голямо влияние върху храносмилането.

Червеният пипер подобрява работата на кръвоносните съдове и намалява задържането на вода.

Куркумата намалява възпалението и подобрява работата на жлъчния мехур.

4. Пийте студена вода

Вкусът на водата зависи от нейната температура. Вярно е: повечето хора не обичат да пият топла вода и биха искали да я пият с лед. Пийте студена вода. Това ще накара тялото ви да изгори повече калории, за да я затопли за по-добра абсорбция. За съжаление, тази дейност не е толкова трудна за тялото ви (ще изгубите около 8-15 калории, ако изпиете една чаша вода), но се добавя към общото количество изгорени калории през деня. 

Има дори и така наречената "ледена диета", която се състои в ядене на студена храна, така че тялото ви трябва да я затопли и по този начин изразходва повече калории.

5. Кратки разходки

Паркирайте колата си на няколко пресечки от работата си или се разходете през обедната почивка в слънчев ден. Тези действия изгарят калории и подобряват работата на кръвоносните ви съдове. Превърнете тази дейност в ежедневен ритуал и ще видите, че започвате да се чувствате по-добре.

6. Заблуждавайте очите си

Един от най-ефективните начини да отслабнете е да намалите размера на порциите. Можете лесно да заблудите очите и стомаха си.
Нарежете големите парчета на малки и сервирайте храната си в по-малки чинии, така че порциите ви да изглеждат по-големи от тях.

7. Намалете количеството калории с помощта на ябълки

Ябълките, особено киселите, стимулират производството на стомашна киселина и увеличават апетита. Но те имат невероятен ефект: ако изядете една ябълка 15 минути преди хранене, общото количество калории на ден намалява с 150-200 калории.

Някои диетолози казват, че ядем по-малко, защото стомахът ни вече е частично пълен, други казват, че всичко е свързано с голямото количество фибри, което ускорява метаболизма.

8. Премахнете тези храни, които лесно можете да забравите

Повечето хора започват да се придържат към диета и след това се отказват съвсем скоро, защото се лишават от неща, от които не могат да се лишат. Ето защо е важно да се подходи към здравословната диета с бебешки стъпки. 

Ако не можете да си представите живота без шоколад, не спирайте да го ядете. Намалете количеството бавно. Не забравяйте, че малките постижения ни помагат да вървим напред.

9. Яжте витамини, които стимулират метаболизма ви

Защо мислите, че е по-лесно да отслабнете през лятото? Това се случва, защото през лятото тялото ни се обогатява с витамин D, който ускорява метаболизма. Ако е дъждовно, включете витамин D в диетата си, като ядете повече риба, масло, черен дроб и яйца.

Между другото, не забравяйте за хрома: понижава нивата на инсулин и намалява апетита. Риба, праз лук, морски дарове, леща и фасул са големи източници на хром.

10. Миризми, които ни помагат да отслабнем

Някои миризми оказват влияние върху апетита ни. Има дори няколко изследвания, които потвърждават това. Тези проучвания са доказали, че хората, които са усетили мирис на мента, ябълка, банан и грейпфрут са искали да ядат по-малко.

Нещо повече, някои флорални аромати също влияят на апетита ни. Те включват миризми от лавандула, роза и жасмин. Те могат да контролират апетита ни и да ни накарат да се чувстваме щастливи и спокойни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay