10 факта за женските гениталии, които трябва да знаете

10 факта за женските гениталии, които трябва да знаете

Вагината е очарователна част от женското тяло – как изглежда, какъв аромат има, дори как се променя с течение на времето. Вероятно има много факти за нея, които не знаете, за това сме подбрали няколко факта, които всяка жена трябва да знае.

1. Вероятно дори не използвате правилната дума. "Вагина" се отнася за мускулестия, еластичен канал, който се простира от шийката на матката до химена. Много хора използват термина "вагина", за да коментират всички части на женските гениталии. Технически, ако имате предвид клитора, уретрата, малките и големи срамни устни, пубиса – правилният термин е "вулва".

2. Клиторът ви е много подобен на пениса. Има препуциум, гладка част, очертаваща неговия завършек, и твърдост, точно като пениса. Макар и в пъти по-малък от пениса, клиторът всъщност има два пъти повече нервни окончания – цели 8 000. Това е най-високата концентрация на нервни окончания в цялото тяло. Подобно на повечето органи размерите и формата му варират, средният размер клитор е по-малък от сантиметър.

3. Хименът е показател за девственост. Хименът, онази тънка гънка на лигавицата около влагалищния отвор, отдавна се смята за знак за целомъдрие. Но това не е така. Целостта на химена може да се разруши при каране на колело или спорт.

4. Много жени не успяват да стигнат до оргазъм единствено от вагинално проникване. Едва между 25 и 35 процента от хетеросексуалните жени посочват, че достигат до кулминацията без стимулиране на клитора.

5. Окосмяването там долу има цел. Преди да хванете самобръсначката или да отидете на кола маска, знайте че окосмяването в интимната област не е случайно. То служи като естествена бариера за гениталните тъкани, особено за чувствителния влагалищен отвор. Бръсненето може да остави микроскопични рани по кожата, които повишават риска от инфекции.

6. Вагината ви се самопочиства. Лигавицата на влагалището е изградена от различни жлези, които отделят течности, предназначени за почистване и смазване на влагалището. Ако ползвате сапун, той може да попречи на естествената флора на влагалището и да наруши pH баланса му.

7. Вагината ви се променя, особено след раждането. Отворът на шийката на матката може да се промени леко на външен вид, но продължава да изпълнява функциите си. Вагиналната тъкан се разтяга по време на раждането и след него възвръща обичайните си размери без да е необходима външна намеса.

8. Оргазмите могат да облекчат менструалните болки. Ето една от многото причини, поради които не трябва да се отказвате от секса по време на месечния ви цикъл.

9. След раждане вагината има нужда от почивка. Независимо дали сте раждали вагинално или чрез Цезарово сечение, лекарите препоръчват да се избягва вагиналното проникване до шест седмици след раждането, тъй като през това време вагината се възстановява.

10. Вагините имат различни цветове. Цветът на срамните устни може да варира от светлорозово до тъмнокафяво. По време на сексуална възбуда цветът може да стане още по-тъмен, заради притока на кръв.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay