3 неща, които трябва да знаете за мазнините

3 неща, които трябва да знаете за мазнините

Много от нас израснаха с идеята, че мазнините са враг. И след десетилетия натяквания за минимизиране на приема на мазнини, може да е трудно да променим нагласите си и поведението си. Но експертите вече са съгласни: здравословните мазнини са съществена част от нашата диета. 

Така че, ако все още поръчвате лате без мляко и омлети с белтъци, е време да промените мисленето си. Ето какво да знаете за мазнините.

  1. Мазнините са основни хранителни вещества. Мазнините са един от трите макронутриенти или макроси. Останалите са протеини и въглехидрати. И трите ни трябват, за да функционираме. Телата ни абсолютно не могат да работят без хранителни мазнини. Те са от съществено значение за нашите тела. И така, какво точно правят мазнините за вас? Ето няколко ключови неща: Мазнините подобряват здравето на мозъка. Мозъкът ви е с около 60 процента мазнини и той има нужда от хранителни мазнини, за да остане здрав. По-специално мазнините Омега-3 са много важни за мозъка. Мазнините помагат на тялото ви да усвои определени хранителни вещества. Витамините A, E, D и K са мастноразтворими, което означава, че се нуждаете от хранителни мазнини, за да се възползвате от техните предимства. Тези витамини са от съществено значение за много функции, включително имунитет, растеж на костите и клетките и здравето на сърцето.
  2. Не всички мазнини са равни. Има три основни вида мазнини: ненаситени, наситени и транс-мазнини. Ненаситените мазнини се считат за най-здравословните мазнини. Те включват мононенаситени мазнини, които се съдържат в зехтина, авокадото и някои ядки и семена, както и полиненаситените мазнини, които се съдържат в орехите, ленените семена и рибите. Оказва се, че наситените мазнини са от основно значение за изграждането и поддържането на здрав мозък. Също така си струва да се спомене, че рецензирани изследвания показват, че наситените с диети мазнини, дори в големи количества, не увеличават риска от коронарна артериална болест.
  3. Качеството има значение. Когато избирате кои мазнини да ядете, не става въпрос само за ненаситени срещу наситени. Както при всички храни, качеството е от значение. Това е като да смените маслото в колата си. Точно както се нуждаете от висококачествено масло в колата си, мозъкът ви се нуждае от висококачествени мазнини. 

Препоръчваме:    

Екстра върджин зехтин

Масло от авокадо

Нерафинирано кокосово масло

Гхи

Ядки и семена

Дива мазна риба, като сьомга, скумрия и сардини

Месо от свободно хранещи се животни

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay