4 любопитни факта за женското емоционално здраве

Хормоните, диетата, дори Фейсбук - много фактори имат влияние върху емоциите ни

4 любопитни факта за женското емоционално здраве

Настроението ни обагря нашия свят с цветове и ни кара да виждаме нещата розови, пъстри, а понякога и сиви и мрачни. За съжаление, ние, жените, сме много по-предразположени към психически и емоционални сривове. Проучвания показват, че 13% от жените страдат от клинична депресия, а 33% от дамите са изпитвали хронична тревожност в някой момент от живота си.

Днес ще ви запознаем с няколко по-малко известни факта за емоционалното здраве, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и дори да се справите с проблемите, които ви измъчват. Важното е да разберем, че не сме сами и всичко, което се случва с нашите емоции, е нормално и може да бъде преодоляно.

1. Депресията не означава да сте просто тъжни
За повечето хора, които страдат от депресия, основното чувство не е тъга, а по-скоро гняв. Те се палят по-бързо и се ядосват за най-малките неща. Други симптоми на депресията са проблем с концетрацията, загуба на интерес към неща, които преди са ви вълнували, промяна в апетита и чувството, че вършите всичко прекалено бавно. Депресираните хора се будят и често нощем, без видима причина.

2. Терапиите помагат
Изследвания показват, че терапиите наистина помагат при различни депресивни състояния и е добре да посетите психолог, ако не се чувствате добре. Депресията променя начина, по който гледате на света и на всичко, което ви се случва. Това може да бъде коварно и затова е важно да откриете вида терапия, който ще действа най-добре за вас, защото няма най-добър или най-лош метод за справяне с проблема.

4 любопитни факта за женското емоционално здраве

3. Храната може да подобри настроението ви
Храната е едно от най-добрите средства в борбата с депресията и останалите емоционални и психически проблеми. Изследвания показват, че храните с високо съдържание на фибри имат защитен ефект, а тези, в които има прекалено много захар, не са препоръчителни, когато страдате от депресия. Включете в диетата си повече зелени храни, риба, ядки и тъмен шоколад - те ще ви помогнат в борбата с емоциите.

4. Промените в настроението при настъпването на менопауза няма да са вечни
По време на менопаузата нивото на естроген в женското тяло спада и идват резките и неприятни промени в настроението и прекалената емоционалност.  Симптомите могат да са доста неприятни, но добрата новина е, че преминават - точно като горещите вълни. С времето хормоните ви ще се стабилизират и отново ще се почувствате себе си.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay