5 витамина, които трябва да приемате, за да сте във форма

5 витамина, които трябва да приемате, за да сте във форма

Телата ни се нуждаят от редица витамини и минерали, за да функционират оптимално, а храната винаги е най-добрият начин да ги набавим.

Ако спазвате добре балансирана диета, включваща плодове, зеленчуци, протеини, фибри и някои обогатени храни като мляко и хляб, вероятно получавате достатъчно от всичко и няма нужда от диета.

Но нека бъдем честни, нали? Не е толкова лесно да се храниш здравословно. Кой от нас не е ял цяла нощ нездравословна храна и безалкохолни напитки, или да е ял през целия празничен сезон шоколадови бонбони и яйца?

Ето какво ви е необходимо, за да бъдете винаги във форма: 

1. Бета каротин

Това е антиоксидант, който в тялото става витамин А. Имате нужда от витамин А, за да сте със здрава имунна система, здрави очи и чиста кожа. Спазвайте диета, в която присъстват сладки картофи, зелени чушки и моркови (макар това да не подобрява нощното ви зрение, противно на общоприетото схващане).

Една нотка на предпазливост обаче е нужна - приемането на твърде много бета каротин под формата на добавки може да увеличи доведе до някои видове рак и белодробни заболявания, особено ако сте пушач.

2. Калций

Телата ни използват калций за поддържане на здрава костна плътност и предотвратяване на остеопороза. Най-добрите източници са млечните продукти.

Можете да вземете и добавка с калций, просто не прекалявайте, ако сте имате камъни в бъбреците или случайно сте жена над 70 г. Придържайте се към доза по-малка от 500 mg и приемайте калция с витамин D, за да подобрите усвояването.

3. Витамин D

Говорейки за витамин D, кога за последен път излизахте навън? Този витамин, критичен за здравето на костите, се синтезира в организма след период на излагане на слънце и не отнема твърде много време. Но лекарите казват, че много от нас имат дефицит, защото прекарваме малко време на слънце.

Можете да получите витамин D в диетата си от тлъста риба, ако не искате да излизате навън, но не се колебайте вместо това да изберете добавка. Може да искате да помолите Вашия лекар да провери вашите нива за всеки случай.

За да може слънцето действително да стимулира производството на витамин D, то трябва да бъде разположено на 50 или повече градуса над хоризонта; директно отгоре е идеален. Малко часове през деня, е така, така че когато излезете, всичко е от значение.

4. Фолиева киселина

Тя е витамин от група В, който е полезен за бременни жени. Той помага да се предотвратят дефекти на плода. Смята се, че намалява риска от рак на гърдата, сърдечни заболявания и анемия, плюс това поддържа мозъка ви по-остър с напредване на възрастта.

Можете да си набавите фолиева киселина чрез храни като подсилена зърнена закуска, цитрусови плодове, тъмнозелени зеленчуци, бобови растения, макаронени изделия и хляб.

5. Желязо

Месото е най-добрата храна, набавяща желязо. Човек се нуждае от достатъчно желязо, за да функционират правилно червените ви кръвни клетки. Когато намалеят, това често води до анемия. Но не се притеснявайте, можете също да добавите много желязо в диетата си чрез постно месо, зеленолистни зеленчуци, морски дарове и ядки

Вероятно не се нуждаете от ежедневна добавка, освен ако не сте наистина анемични, бременни или не ядете нищо освен бонбони. Количеството нужно желязо варира значително в зависимост от вашата възраст и здравословен статус, така че консултирайте се с вашия лекар.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay