5 здравословни проблема, които могат да бъдат разрешени чрез...плач

5 здравословни проблема, които могат да бъдат разрешени чрез...плач

Да плачеш често се счита за признак на слабост, но се оказва, че може да бъде полезно за здравето. Според проучванията, жените плачат средно 3,5 пъти месечно, а мъжете- 1,9 пъти. Ако усещате, че ви се плаче, не сдържайте сълзите си. Плачът наистина има повече ползи за здравето, отколкото сте мислели...

1. Стрес

Проучване от 2014 г. установи, че плачът може да помогне на хората да се отпуснат по време на стресова ситуация. Резултатите от този процес не са незабавни и може да са нужни няколко минути, преди тялото да започне да се отпуска.

Според изследователите плачът активира парасимпатиковата нервна система. Когато се активира, тя има успокояващ ефект върху мозъка.

2. Кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до сериозни здравословни проблеми като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, деменция и дори бъбречна недостатъчност. Но добрата новина е, че според няколко проучвания плачът не само понижава кръвното налягане и го контролира, но и интензивният плач също може да стабилизира пулса.

3. Натрупване на токсини

Сълзите, които изтичат от очите ви, почистват очите от фини частички от дим и прах, които се натрупват. Също така, когато плачем, нашите сълзи промиват токсините, които се натрупват в тялото от стреса. Това отстраняване на токсините помага за намаляване нивата на кортизола в организма, като по този начин и настроението ни се подобрява. Поради тази причина се чувстваме някак облекчени, след като си поплачем.

4. Промени в настроението

Ако се чудите защо поведението ви напоследък е агресивно и се чувствате разтревожени и раздразнени постоянно, сега ще разберете на какво се дължи това. Промяната в настроението може да се случи поради различни причини. Една такава причина е натрупването на манган в тялото.

Когато плачем, този излишен манган излиза от тялото, заедно с нашите сълзи. Това намалява концентрацията му в тялото и в резултат на това се чувстваме спокойни и съсредоточени.

5. Болка

Когато изпитваме физическа болка, сълзите често се появяват неволно. Това е начинът на тялото да намали усещането за болка. Изследванията са установили, че освен че тялото се самоуспокоява, проливането на емоционални сълзи освобождава окситоцин и ендорфини. Тези химикали карат хората да се чувстват добре и могат също така да облекчат както физическата, така и емоционалната болка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay