5 мита за менструацията, в които трябва да спрете да вярвате

5 мита за менструацията, в които трябва да спрете да вярвате

Въпреки че 1,8 милиарда души по света имат менструация всеки месец, съществуват толкова много вредни и честно казано, някак обидни митове за менструацията. Ние сме тук, за да изясним данните и да развенчаем тези митове, защото както всички знаем, знанието е сила и това несъмнено е така, когато става въпрос за менструалното ни здраве.

Мит 1: Не трябва да спортувате по време на менструация

Много хора вярват, че не трябва да тренирате, докато сте вв цикъл, но няма научна причина, която да го доказвва. В този период от месеца е по-вероятно да се чувствате уморени, летаргични и да страдате от менструални болки. Макар да се чувствате по-малко мотивирани да тренирате, леките упражнения всъщност могат да бъдат от полза. Те помагат за облекчаване на менструалните болки и повишаване на нивата на серотонин (хормонът на щастието). Опитайте леки упражнения, като йога, пилатес или дори дълга разходка.

Мит 2: Тампоните разкъсват химена

Хименът е малко парче кожа във отвора на влагалището. Най-често той се свързва с девствеността и хората вярват, че когато правите секс за пъви път, той се разкъсва, което води до кървене на влагалището. Въпреки това, хименът е силно еластичен. Тъканта може да бъде тънка или дебела и обикновено се разтяга - това може да стане, както по време на секс, така и при упражнения, езда или танци и дори се "износва с течение на времето". По същия начин поставянето на тампон може да разтегне химена, но може и да не го.

Та накратко: тампонът няма да ви отнеме девствеността!

5 мита за менструацията, в които трябва да спрете да вярвате

Мит 3: Докато сте във вода няма да кървите

Един от най-често срещаните митове за менструацията, които се въртят наоколо, е, че не кървите във вода. Но след като всяка от нас се е къпала, докато е била в цикъл, отговорно можем да заявим, че това не е така. Налягането на водата може временно да спре притока на кръв, но ако се движите, кашляте или кихате, това налягане може да освободи кръвния поток. Освен това, когато излезете от водата, притокът на кръв ще се възобнови.

Мит 4: Не можете да забременеете по време на менструация

Всъщност можете да забременеете по време на менструация. Циклите на овулация варират от човек на човек и статистически е възможно да забременеете по време на менструацията. Въпреки това, това е по-малко вероятно в първите дни на менструацията, но рискът се увеличава към края. Както винаги, най-добрият начин за предотвратяване на бременност е използването на контрацепция.

Мит 5: Ако пропуснете менструация, значи сте бременна

Докато един от най-очевидните признаци на бременност е пропуснатата менструация, има много причини, поради които това може да се случи. Пропуснатата менструация може да е признак за друго основно здравословно или хормонално състояние, от увреждане на щитовидната жлеза до PCOS или дори ендометриоза. Продължителността на цикъла ви също може да бъде повлияна от всяка форма на емоционален или физически стрес върху тялото, така че ако пропуснете цикъл, консултирайте се с вашия лекар, за да разберете защо.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay