5 неочаквани причини за хъркането ви

Хъркането засяга милиони хора по света и по-голямата част от тези хора не знаят защо хъркат или какво може да показва хъркането им за цялостното им здраве.

5 неочаквани причини за хъркането ви

Хъркането може да бъде показателен признак на основното нарушение на съня като сънна апнея, състояние, които може да причини пауза в дишането, докато спите. И макар хората да приемат, че хъркането не е голям проблем, освен че би довело до не комфорта на партньора ви, то може да доведе до висок риск от втвърдяване на артериите, водеща причина за инсулт и общи сърдечни заболявания.

За щастие може да контролирате много от видовете хъркане. Първата стъпка е да разберете какво го причинява и да се лекува състоянието по подходящ начин. Ето само няколко причини, които могат да стоят зад нежеланите звуци.

Наслаждавате се на повечко чашки алкохол вечер. Изпиването на чаша вино в края на деня, може да ви освободи от стреса, но не бива да правите пиенето ваш навик преди сън. Алкохолът отпуска мускулите на дихателните пътища, което може да доведе до прекомерно хъркане, дори и ако обикновено не хъркате.

Имате запушване на носа. Наличието на нещо, което блокира носовия ви канал, определено може да допринесе за хъркането. Това може да се дължи на възможна алергия или отклонена септума. Алерголог може да ви помогне да лекувате проблемите си с чувствителност към прахови акари или УНГ лекар може да ви помогне да намерите ефективен начин за намаляване на хъркането.

Обичате да спите по гръб. Спането по гръб може да ви накара да хъркате особено много. Така естествено челюстта ви се отваря и езикът пада леко надолу към гърлото. Може да подобрите състоянието си ако опитате друга поза за сън.

Хъркане може да е свързано с теглото ви. Наднорменото тегло може да доведе до лош мускулен тонус и повишено количество мастна тъкан около гърлото и шията. И двете могат да катализират състояние на хъркане. Бъдете активни през деня, за да имате по-качествен сън през нощта.

Може да имате проблем с щитовидната жлеза. При недостатъчно активна щитовидна жлеза може да има промени в горните дихателни пътища, които да доведат до затруднено дишане по време на сън. Изследвания показват, че хормоналната стабилизация при хората с хипотиреоидно състояние подобрява тежестта на хъркането. Други признаци, че жлезата ви може да не функционира добре включват умора, наддаване на тегло, суха кожа, изтъняване на косата и депресия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay