5 неща, които причиняват безплодие и нямат нищо общо с напредването на възрастта

5 неща, които причиняват безплодие и нямат нищо общо с напредването на възрастта
Pexels

Вероятно сте чували термина "биологичен часовник", когато хората описват плодовитостта. Идеята е, че шансовете ви да забременеете бавно изчезват и в крайна сметка времето ще изтече. Това означава, че колкото по-рано започнете да правите опити, толкова по-добре.

Разбира се, както е в случая с повечето неща, свързани с тялото, ситуацията е по-сложна от това. Освен ако не се случи нещо необичайно или екстремно, способността ви да забременеете не спира внезапно, за един ден, а по-скоро намалява с времето.

Технически е невъзможно да се знае дали опитът за забременяване ще бъде успешен. Въпреки че вашият биологичен часовник е важен компонент, той не е гарантирана рецепта за успех. Има жени в идеална репродуктивна възраст, които имат репродуктивни проблеми, докато други на 40 години нямат проблем със зачеването. Съществуват множество фактори, които трябва да бъдат изпълнени, за да се случи зачеването.

Възрастта е само част от уравнението. Ето кои са другите фактори, които могат да причинят репродуктивни проблеми:

Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ)

СПКЯ е най-честата причина за безплодие при жените. Състоянието се причинява от хормонален дисбаланс, който води до множество малки кисти на яйчниците. Той също така прекъсва целия менструален цикъл, причинявайки нередовен цикъл или липса на цикъл в продължение на няколко месеца. Между 5 до 10 процента от жените между 15 и 44 години имат СПКЯ, като повечето разбират за това през 20-те и 30-те си години. 

Ендометриоза

Около 25 до 50 процента от безплодните жени имат ендометриоза. Заболяването може да повлияе на плодовитостта по няколко начина, от нарушаване на анатомията на таза, причиняване на сраствания, образувания по фалопиевите тръби, възпаление на тазовите структури, отслабване на имунната система и промяна на качеството на яйцеклетката.

Образуванията по фалопиевите тръби (които обикновено са просто тъкан) затрудняват срещата на спермата и яйцеклетката. Въпреки че лечението варира, хирургичното отстраняване на тъканта може да подобри шансовете ви да забременеете. 

Заболяване на щитовидната жлеза

Недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза може да наруши овулацията и наличието на каквото и да е заболяване на щитовидната жлеза може да затрудни зачеването. Дори ако човек е забременял, могат да възникнат усложнения. Заболяването на щитовидната жлеза е медицинско състояние, което пречи на щитовидната ви жлеза да произвежда правилното количество хормони и може да повлияе на сърдечната честота, настроението, енергийното ниво, метаболизма, здравето на костите и други телесни функции. Симптомите на заболяване на щитовидната жлеза включват внезапна загуба или наддаване на тегло, промени в настроението, липса на енергия и проблеми със съня.

Възпалително заболяване на таза

Подобно на ендометриозата, нелекуваните инфекции също могат да причинят запушване на фалопиевите тръби. Най-честата причина е хламидията, но може да възникне и от други ППИ, които не се лекуват. Възпалителното заболяване на тазовите органи е лечимо, ако се открие рано, но ако увреждането е обширно, то може да причини безплодие и извънматочна бременност.

Лошо психическо здраве

Поддържането на нивата на стрес до минимум е от решаващо значение за функционирането на телата ни на най-оптималното ниво. Изследванията показват, че жените с анамнеза за депресия са два пъти по-склонни да имат безплодие, а тревожността също може да удължи времето, необходимо за постигане на бременност. Стресът уврежда оста на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците, което води до ановулация.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay