5 признака, че белите ви дробове се нуждаят от помощ

5 признака, че белите ви дробове се нуждаят от помощ

Днес чистият въздух се превръща в лукс, което означава, че повече от всякога трябва да обръщаме внимание на белите си дробове и знаците, които ни дават, когато нещо не е наред. Ако обърнете внимание на някои признаци, това може да спаси живота ви.

Ето няколко признака, че белите ви дробове се нуждаят от помощ:

1. Болки в гърба и раменете

Въпреки че е рядък симптом, болки в гърба, раменете или дори в гърдите могат да означават началото на рак на белия дроб, който, ако бъде открит рано, е лечим. Ако тази болка е по-силна и продължава по-дълго от обичайната болка в гърба или ако я изпитвате често, посещаването на лекар може да бъде добра идея.

2. Кашлица

Кашлицата може да е показател за нещо просто, като обикновена настинка, но може да бъде и симптом на хронични заболявания. Затова е важно да различаваме различните видове кашлици. Острата кашлица може да е признак на рак на белия дроб, особено ако се комбинира с други симптоми като кашлица с кръв.

3. Задух

Задухът най-често се причинява от сърдечни или белодробни състояния, като астма или алергии. Ако изпитвате това, добре е да промените средата и да опитате да излезете извън града за известно време. Непременно се свържете с Вашия лекар, ако изпитвате задух често.

4. Жълти очи и кожа (жълтеница)

Пожълтяването на очите и кожата е ясен индикатор за чернодробни проблеми, които могат да бъдат причинени от рак на белия дроб. Жълтеницата е състояние, което прави кожата ви жълта за цвят. Освен това засяга бялата част на окото ви, прави я бледо жълта, а при остри заболявания - тъмно жълта.

5. Липса на енергия

Всички се чувстват уморени от време на време, но това е нормално. Липсата на сън или стресът могат да бъдат причините за вашата умора, но ако се чувствате необичайно уморени много често, кашлицата ви не отшумява и имате загуба на апетит, може да имате някакъв здравословен проблем.

Бонус: Съвети за оптимално здраве на белите дробове

Здравето на белите дробове е наистина важна тема и трябва да се коментира много, за да бъдат хората информирани как да се грижат за здравето на белите си дробове.

Не съществуват трикове за "бързо прочистване" на белите дробове, така че е важно да коригирате лошите навици, веднага щом се появят.

Отказът от тютюнопушенето и коригирането на начина на хранене са първите неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че ще имате здрави бели дробове. Най-важното е, че това са най-ефективните методи. Ако имате хронично заболяване, опитайте да добавите храна, богата на антиоксиданти, към диетата си.

Започнете да тренирате, защото по този начин белите ви дробове са по-активни и съответно по-здрави. Ако имате хроночно заболяване, консултирайте се с вашия лекар относно това как и по колко да тренирате.

Въпреки че причините за астма още не е известна, е ясно, че акари и други микроби, живеещи в прахта, могат да влошат това състояние, като достигнат до кръвоносната система. Така че, важно е често да почиствате с прахосмукачка и също така да инвестирате в качествена прахосмукачка. Опитайте да използвате естествени продукти и избягвайте аромати и аерозоли.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay