6 естествени начина да се справите с наддаването на тегло по време на менопуза

6 естествени начина да се справите с наддаването на тегло по време на менопуза
Canva

Менопаузата е биологичен процес, който протича, когато менструацията на жената трайно спре. Това обикновено се случва, след като жената навърши 45 години и това е период, в който яйчниците произвеждат по-малко хормони като естроген и прогестерон. Когато тялото достигне тази фаза, настъпват и определени физически промени.

Сред нежеланите ефекти на менопаузата са наддаването на тегло и забавянето на метаболизма, а причината за това е внезапното намаляване на естрогена в организма. Тъй като това е важен хормон, който регулира метаболизма и телесното тегло, внезапният хормонален спад често води до наддаване на тегло.

Докато менопаузата и хормоналните промени са неизбежни, наддаването на тегло може да бъде предотвратено. Например прилагането на навици за здравословен начин на живот, като правилно хранене и упражнения, може да доведе до желаните резултати.

Днес ще ви представим 6 напълно естествени начина, чрез които да се справите с покачването на теглото през менопаузата:

Правилно хранене

Осигурете си здравословна и балансирана хранителна диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести изделия, птиче месо, риба и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Ограничете консумацията на захари, въглехидрати и преработени храни.

Контрол на порциите

Внимавайте с размерите на храната и се стремете към по-малки порции. Използвайте по-малки чинии и чаши, за да се избегне прекалено голямата консумация.

Физическа активност

Редовната физическа активност е от съществено значение за контролирането на теглото. Изберете форма на тренировка, която ви харесва, като например ходене, плуване, джогинг, йога или танци. Опитайте се да упражнявате поне 30 минути на ден, поне пет дни в седмицата.

Спазване на хидратацията

Пиенето на достатъчно количество вода е важно за поддържането на общото здраве и метаболизма. Поставете си целта да пиете около 8 чаши вода на ден и да избягвате газирани напитки и посладени сокове.

Управление на стреса

Стресът може да допринесе за покачването на тегло по време на менопауза. Намерете начини да се справяте със стреса, като практикувате релаксационни техники като йога, медитация или дишане.

Сън и почивка

Отдавайте значение на качествения сън и редовната почивка. Недостигът на сън може да влоши метаболизма и да повлияе на теглото. Опитайте се да спите поне 7-8 часа на нощ.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay