6 ползи от консумацията на масло от черен кимион

6 ползи от консумацията на масло от черен кимион
Canva

Маслото от черен кимион (Nigella sativa) се счита за изключително ценено и се използва традиционно в различни култури за лечебни цели. То е пълнао с ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, които предоставят редица ползи за здравето. Ето някои от предполагаемите ползи на маслото от черен кимион:

Антиоксидантни свойства

Черният кимион съдържа силни антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата със свободните радикали и да предпазват клетките от окислителен стрес.

Противовъзпалителни свойства

Някои изследвания предполагат, че черният кимион може да има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при различни възпалителни състояния.

Имуномодулиращ ефект

Счита се, че черният кимион може да подпомага функцията на имунната система, като има имуномодулиращ ефект.

Подпомагане на диабета

Някои изследвания показват, че черният кимион може да има благоприятен ефект върху нивата на глюкоза в кръвта и инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2.

Подобряване на холестерола

Има някои доказателства, че черният кимион може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на нивата на добрия холестерол (HDL).

Антимикробни свойства

Маслото от черен кимион се изследва за своите антимикробни свойства, които могат да бъдат полезни при борбата с бактерии и гъбични инфекции.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay