6 причини да започнете да се къпете през ден

6 причини да започнете да се къпете през ден

Повечето от нас се къпят веднъж на ден или дори по няколко пъти на ден. Но ако се запитате защо трябва да се почистваме на всеки 24 часа, може да осъзнаете, че си взимате душ по-често, отколкото е необходимо. Всъщност честите душове не ни правят никакви услуги по отношение на външния ни вид и дори здравето ни.

Решихме да разберем какво ще се случи, ако започнете да се къпете по-рядко и защо този навик може да си струва да се прекъсне.

1. Ще бъдете по-малко изложени на инфекции

Може би си мислите, че вземането на душ всеки ден е по-здравословно от това да се къпете по-рядко, но в действителност е точно обратното. Честите душове могат да нарушат баланса на микроорганизмите върху кожата, като я правят по-малко защитена и по-уязвима към инфекции. Нашата имунна система се нуждае от определена стимулация от бактерии и мръсотия, а къпането твърде често може да отслаби имунната система и способността й да ни предпазва от вируси.

2. Кожата ви ще ви благодари за това

Дългите, горещи душове може да се усещат релаксиращи и да оставят кожата ви скърцащо чиста, но също така могат да допринесат за преждевременното й стареене. Кожата ни е покрита с мастен външен слой, който блокира влагата, за да поддържа кожата гладка и по-млада за по-дълго време. Измиването и търкането могат да премахнат този защитен слой, оставяйки кожата ви раздразнена, набръчкана и суха.

3. Косата ви може да започне да расте по-бързо

Колкото и противоречиво да звучи, ежедневното миене на косата ви може в крайна сметка да я накара да изглежда по-зле. Когато миете косата си всеки ден, премахвате външния слой себум, който служи като защитен щит. Като отговор, вашите пори ще започнат да произвеждат още повече от това вещество, карайки скалпа ви да се чувства сърбящ и раздразнен и в крайна сметка ще запуши порите. Това от своя страна може да саботира растежа на косата, като не позволява на косата ви да се чувства и изглежда най-добре.

4. Може да отслабнете

Вземането на релаксиращ душ веднага след вкусно ядене може да звучи привлекателно, но този навик всъщност може да доведе до напълняване. Усвояването на храната изисква правилен приток на кръв към стомаха. Когато влезете под душа, това води до спадане на телесната ви температура, което обърква храносмилателната ви система. Когато се прави редовно, това може да увреди храносмилателната ви система, което ще доведе до напълняване.

5. Ще бъдете по -малко податливи на алергични реакции

Твърде честото вземане на душ може да допринесе за онези ваши досадни алергии. Когато киселинната мантия на кожата е повредена, тя намалява способността й да се бори срещу външни стимули. Измиването на цялата мръсотия от кожата кара имунната ни система да стане "мързелива", което от своя страна може да доведе до алергии, астма и дори диабет.

6. По-добре е за вашето репродуктивно здраве

Подобно на нашата кожа, деликатната зона около интимните ви части също се нуждае от своя бактериален баланс, за да остане здрава. Водата, с която се почистваме, може да съдържа тежки метали и други вредни химикали, да не говорим за многото парфюми и изкуствени добавки, които присъстват в сапуните и душ геловете. Излагането на тези химикали ежедневно може да наруши добрите бактерии в интимните ви части, причинявайки сърбеж, дразнене и различни инфекции.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay