7 причини за появата на гъбични инфекции

7 причини за появата на гъбични инфекции
Canva

Гъбичните инфекции при жени са обичайно предизвикани от дрождеподобни гъби от рода Candida, най-често Candida albicans. Тези инфекции засягат предимно влагалището и околните области. Най-честите причини за гъбична инфекция при жените включват:

Използване на антибиотици

Антибиотиците могат да убият полезните бактерии във влагалището, което може да създаде условия за увеличено размножаване на гъбите.

Имунна система

Намалена имунна функция, като например при бременност, диабет, хормонални промени (като в периода около менопаузата) или при болест, може да увеличи риска от гъбична инфекция.

Хормонални промени

Промени в хормоналния баланс, особено по време на менструация, бременност и при вземане на орални контрацептиви, могат да създадат подходящи условия за развитието на гъбични инфекции.

Влажност и топлина

Носенето на стеснителни, синтетични облекла, както и дълги периоди на влажност и топлина, например след тренировки или при носене на мокрите бански костюми, може да предостави подходяща среда за растеж на гъбите.

Предишни инфекции

Ако сте имали гъбична инфекция преди, имате по-голям шанс за повторно поява на проблема.

Диабет

Хората с диабет имат по-висок риск от гъбични инфекции, тъй като високите нива на захар в тялото могат да създадат подходяща среда за растеж на гъби.

Сексуален контакт

В редки случаи гъбични инфекции могат да бъдат предадени по време на сексуален контакт.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay