8 неща, които не трябва да правите след слънчево изгаряне

8 неща, които не трябва да правите след слънчево изгаряне

Има много начини за естествено лечение на изгоряла от слънцето кожа, като например нанасяне на суров картоф или малко мед върху кожата ви. Но някои на пръв поглед невинни действия могат да направят изгарянето ви още по-лошо. Оказва се,  че дори храни, които ядете или дрехи, които носите, могат да ви помогнат или съответно да навредят.  

Ето кои са нещата, които трябва да избягвате след слънчево изгаряне:

1. Използване на алое вера с добавки

Въпреки че алоето може да помогне за успокояване на зачервяването, трябва да обърнете внимание на вида алое гел, който нанасяте върху кожата си. Някои изкуствени съставки, като бензокаин или лидокаин, могат да влошат раздразнението и да накарат кожата ви да сърби още повече. Дерматолозите препоръчват използването на чисто алое за лечение на увредена от слънцето кожа.

2. Носенето на тесни дрехи

Няма съмнение, че прилепналите дрехи могат да ви стоят страхотно, но определено не е най-добрият моден избор, ако имате слънчево изгаряне. Носенето на тесни дрехи върху изгоряла от слънцето кожа няма да й позволи да диша и да се излекува. Вместо да носите тесните си дънки, заложете на по-широки дрехи от дишащи материи, като памук.

3. Пиене на кафе

Слънчевите изгаряния често причиняват главоболие и макар чаша кафе да изглежда така, сякаш ще го накара да изчезне, всъщност ще се почувствате по-зле. Престоят на слънце за твърде дълго води до дехидратация и пиенето на много вода е от решаващо значение за заместване на изгубените телесни течности. Тъй като кофеинът е диуретик, той ви кара да ходите по-често до тоалетната и кара тялото ви да губи още повече течности и основни минерали.

4. Покриване на изгорялата кожа с грим

Може да е изкушаващо да прикриете изгорялата кожа с грим, но точно като тясното облекло, той няма да остави кожата ви да диша. Ако задължително трябва да носите грим, не забравяйте да избягвате тежки продукти и използвайте меки четки, за да го нанесете. Специалистите препоръчват и работа с влажни гъби, тъй като те са по-нежни към кожата.

5. Ексфолиране

Изгорялата от слънцето кожа не е приятна за окото и е съвсем естествено да искате да ексфолирате сухата, обелена кожа от тялото си. Но всъщност може да увреди кожата още повече, тъй като ексфолиращите продукти са агресивни. Вместо това оставете слънчевото изгаряне да се излекува естествено, което обикновено отнема до 7 дни.

6. Нанасяне на неподходящ крем за тяло

Нанасянето на крем за тяло може да помогне за овлажняване на увредената от слънцето кожа, но се уверете, че продуктът, който използвате, не е на алкохолна основа. Алкохолът помага на продуктите да достигнат до кожата и да проникнат по-дълбоко, но също така може да премахне естествените масла, необходими на кожата ви, за да остане хидратирана.

7. Пиене на портокалов сок

Докато цитрусовите напитки са с високо съдържание на антиоксиданти, те също могат да направят кожата ви по-чувствителна към светлина. Няма да ви се налага да се отказвате напълно от пиенето на портокалов сок, просто не забравяйте да нанесете повече слънцезащитни продукти и да стоите далеч от пряка слънчева светлина, след като сте изпили много от него.

8. Използване на SPF овлажнител

Може би си мислите, че овлажнителят с SPF е точно това, от което се нуждае кожата ви, за да бъде без слънчеви изгаряния, но всъщност не е най-добрият начин да предпазите кожата си от увреждане от слънцето. Проучване показа, че повечето хора пропускат основни зони по лицето, когато нанасят SPF овлажнител, докато хората, които са използвали истински слънцезащитен крем, са го нанасяли по-равномерно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay