8 ползи от чая от лайка за вашето тяло и ум

8 ползи от чая от лайка за вашето тяло и ум
unsplash

Някои хора вярват, че определени видове чай притежават магически, лечебни свойства, а що се отнася до лайката, има много истина зад нейната репутация.

Ползите за здравето и лечебните свойства на чая от лайка варират от подпомагане на съня до намаляване на възпалението и подпомагане на храносмилането. Тази успокояваща напитка без кофеин дори играе поддържаща роля за здравето на сърцето.

И така, какво точно представлява чая от лайка и какви ползи има за тялото и ума? 

Какво представлява чая от лайка?

Лайката е цъфтяща билка от семейството на растенията Asteraceae - когато е свежа, тя прилича на миниатюрна маргаритка. Цветовете на лайката съдържат няколко мощни растителни съединения като флавоноиди, сесквитерпени и други антиоксиданти и веднъж изсушени, цветята могат да се използват за билкови и природни лекарства - включително вкусна чаша чай от лайка.

За приготвянето на чай от билката, цветовете на растението лайка се изсушават и след това се запарват с гореща вода. Лайката се смята за успокояваща билка и се използва за приготвяне на успокояващ, лечебен чай от лайка от векове.

Ето някои от най-забележителни и научно доказани ползи за здравето, криещи се зад прекрасния вкус и аромат на лайката: 

Ползи от чая от лайка

1. Чаят от лайка спомага за по-добър сън с антиоксиданта апигенин

Наистина, чаят от лайка е отлична напитка след вечеря, преди лягане. В допълнение към своя ароматен, земно-флорален вкус и липсата на кофеин, има дългогодишна медицинска употреба и е известен със своите релаксиращи ефекти.

Лайката е мощен антиоксидант. Открити са над 120 химични елемента в лайката, включително антиоксиданта апигенин, който помага за свързването на рецепторите в мозъка ви, които насърчават сънливостта и намаляват безсънието.

Други изследвания показват, че комбинирането на чай от лайка и лавандула е особено полезно за млади родители, които имат проблеми със съня. Доказано е също, че консумацията на чай от лайка от жени след раждане намалява симптомите на депресия - често срещана причина за безсъние. 

2. Чаят от лайка има мощни противовъзпалителни свойства

Лайката е страхотна противовъзпалителна напитка, благодарение на дългия списък от химични съединения и антиоксиданти, споменати по-горе. Намаленото възпаление в тялото означава по-малък риск от стомашно-чревни болки, артрит, автоимунни заболявания, депресия и някои други хронични здравословни проблеми.

3. Чаят от лайка съдържа полезни за сърцето флавоноиди

Някои антиоксиданти в чая от лайка, като флавоноидите, помагат за поддържане на здравето на сърцето, като намаляват риска от сърдечни заболявания. През годините флавоноидите са изследвани за измерване на тяхната ефективност при понижаване на кръвното налягане и холестерола, включително триглицеридите и "лошия" LDL холестерол. Редовното пиене на чай от лайка може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане по-индиректно, тъй като помага за намаляване на стреса, насърчава съня и отпуска кръвоносните съдове и артериите.

4. Лайката спомага за релаксация и облекчава стреса и безпокойството

Благодарение на своите успокояващи свойства и способността си да се бори с безсънието, чаят от лайка може да бъде много ефективно средство за намаляване на стреса и тревожността. Както мнозина добре знаят, безсънието и стресът вървят ръка за ръка. Можете да използвате чай от лайка (и неговия успокояващ аромат) като естествен седатив.

5. Чаят от лайка помага за понижаване и регулиране на кръвната захар

Въпреки че пиенето на чай от лайка не е заместител на традиционните лекарства или лечения за диабет по какъвто и да е начин, изследванията са установили, че той поддържа кръвната захар в норма. Лайката съдържа антиоксидант, наречен кверцетин, който влияе върху определени ензими, които са част от отговора на диабета.

6. Лайката съдържа кверцетин, имуностимулиращ антиоксидан

Говорейки за кверцетин, този полифенол (или растително съединение) също има доказани антибактериални, антивирусни и антимикробни ползи, които спомагат за засилване на функционирането и здравето на имунната система. Изследванията също така разкриват обещаващи противоракови свойства на кверцетина, включително намаляване на жизнеспособността и пролиферацията на раковите клетки и нарушаване на метаболитните процеси на раковите клетки.

7. Чаят от лайка може да бъде успокояващо средство за разстроен стомах

Чаят от лайка има противовъзпалителни, спазмолитични и карминативни свойства, които помагат за успокояване на стомашната лигавица и предотвратяват образуването на газове в червата. Пиенето на чаша чай от лайка може да бъде полезно билково лекарство за облекчаване на разстроен стомах, подуване на корема, лошо храносмилане и газове в корема.

8. Чаят от лайка може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС и менструални болки

Изследванията са ограничени, но няколко проучвания показват, че чаят от лайка може да помогне за успокояване на менструалните спазми. Освен това проучванията съобщават за намалено безпокойство и напрежение, свързани с менструалната болка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay