9 храни за здрава щитовидна жлеза

Вашата щитовидна жлеза се нуждае от йод, за да работи правилно и да произвежда достатъчно тиреоиден хормон за нуждите на тялото ви. Ако не получавате достатъчно йод, рискувате да развиете хипотиреоидизъм или т.н. "гуша" (щитовидна жлеза, която се увеличава, за да компенсира недостига на хормони).

Повечето хора нямат проблем с получаването на достатъчно йод, тъй като трапезната сол е йодирана, но ако сте на диета с ниско съдържание на натрий или следвате веганска диета, тогава може да се наложи да увеличите приема на йод от други източници.

Тъй като някои храни, като морските водорасли, могат да бъдат особено богати на йод, не трябва да ядете суши всеки ден от седмицата. Твърде много йод може да бъде също толкова вредно за щитовидната жлеза, колкото и твърде малко. 

Ето няколко храни, които е добре да хапвате, за да имате здрава щитовидна жлеза:

Кисело мляко


Млечните продукти съдържат средно 85 mcg йод на чаша. 

Количеството йод в млечните продукти обаче варира. Това отчасти се дължи на факта, че на добитъка се дават добавки с йод, а процесът на доене включва почистващи препарати на основата на йод. Проби от обезмаслено мляко съдържат диапазон от 38 до 159 mcg на чаша.

Обикновеното, нискомаслено кисело мляко е добър източник – то може да съставлява около 50% от дневния ви прием на йод. 

Бразилски орехи

Бразилските орехи съдържат друго хранително вещество, което помага за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза: селен. Селенът може да помогне за предотвратяване на дългосрочно увреждане на щитовидната жлеза при хора с проблеми, свързани с щитовидната жлеза, като болестта на Хашимото и болестта на Грейвс. 

Само един орех съдържа между 68–91 микрограма. Тъй като максималната горна граница на селен е 400 микрограма на ден, не прекалявайте. Твърде много селен може да причини косопад, обезцветени нокти и дори сърдечна недостатъчност. 

Мляко

Млякото и млечните продукти са сред най-добрите източници на йод. Въпреки това, напитките на растителна основа, използвани като заместители на млякото, като соеви и бадемови напитки, съдържат относително малки количества йод.

Изпиването на 1 чаша нискомаслено мляко ще задоволи около една трета от дневните ви нужди от йод. Друга добра идея: изберете чаша мляко, обогатено с витамин D. Едно проучване от 2013 г., публикувано в International Journal of Health Sciences, установява, че хората с недостатъчна функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) са по-склонни да имат дефицит на D. 

Пилешко и телешко

Цинкът е друго ключово хранително вещество за вашата щитовидна жлеза - тялото ви се нуждае от него, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Приемането на твърде малко цинк може да доведе до хипотиреоидизъм, според проучване от 2013 г., публикувано в International Journal of Trichology.

Но разберете това: ако развиете хипотиреоидизъм, може също да изпаднете в дефицит на цинк, тъй като вашите хормони на щитовидната жлеза помагат за усвояването на минерала. И когато това се случи, може да изпитате странични ефекти като тежка алопеция, автоимунно състояние, което атакува космените фоликули и ги кара да падат.

Вероятно вече получавате достатъчно цинк, но ако имате лоша диета или стомашно-чревно разстройство, което пречи на способността ви да абсорбирате цинк, може да сте изложени на риск от дефицит. Месата са добър източник, особено пилешкото и телешкото.

Риба

Тъй като йодът се намира в почвите и морската вода, рибата е друг добър източник на това хранително вещество. Изследователите отдавна знаят, че хората, които живеят в отдалечени, планински райони без достъп до морето, са изложени на риск от гуша.

Една порция печена треска съдържа около 158 микрограма йод (достатъчно, за да задоволи ежедневните ви нужди, ако не сте бременна или кърмите). Дори рибните пръчици ще осигурят здравословно количество йод при 58 микрограма йод в порция. 

Морски дарове

Като общо правило морски дарове, като омари и скариди, са добри източници на йод. Около 4 или 5 броя скариди съдържат приблизително 10% от препоръчителната дневна доза.

Бонус: ракообразните също могат да бъдат добър източник на цинк. 

Яйца

Едно голямо яйце съдържа около 16% от препоръчителната дневна доза йод и 20% от препоръчителната дневна доза селен, което прави яйцата суперхрана за щитовидната жлеза.

Яжте яйцата цели, тъй като голяма част от този йод и селен се намират в жълтъка. 

Горски плодове

Най-добрата диета за вашата щитовидна жлеза изисква повече от просто йод, селен и витамин D. Може би не е изненадващо, храни с високо съдържание на антиоксиданти (вещества, открити в определени храни, които помагат в борбата с увреждането на клетките) също са полезни за щитовидната ви жлеза. Според проучване от 2022 г. в Biomedicine & Pharmacotherapy, антиоксидантите могат да помогнат за справяне с дисфункцията на щитовидната жлеза.

Плодовете от всякакъв вид са богати на антиоксиданти, като "най-добрите" плодове са малините. 

Кръстоцветни зеленчуци


Ако потърсите в Google, може да попаднете на информация, че кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле) могат да причинят проблеми с щитовидната жлеза. Истината е малко по-различна. Въпреки че е вярно, че тези зеленчуци съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза в тялото ви във високи количества, е малко вероятно те да навредят на щитовидната ви жлеза, ако ядете нормални порции.

Кръстоцветните зеленчуци като карфиол и зеле са важни за здравословната диета и здравата щитовидна жлеза. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay