Kакви храни да приемаме, ако имаме запек

Kакви храни да приемаме, ако имаме запек
Canva

Запекът, известен също като констипация, се характеризира с нередовни движения на червата или затруднено преминаване на изпражненията. Често се причинява от недостатъчен прием на фибри, дехидратация и заседнал начин на живот. Има определени храни, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на запек и насърчаване на редовното движение на червата. Ето някои предложения:

Плодове и зеленчуци: Консумирането на богати на фибри плодове и зеленчуци може да помогне за регулиране на храносмилането и предотвратяване на запек. Някои добри варианти включват ябълки, круши, банани, моркови, броколи, спанак и брюкселско зеле.

Ядки и семена: Добавянето на ядки и семена към вашата диета може да осигури допълнителни фибри и полезни мазнини, които помагат за смазването на червата и насърчават редовното движение на червата. Добри избори включват ленено семе, семена от чиа, орехи и бадеми.

Кисело мляко и кефир: Тези млечни продукти съдържат живи активни култури, които могат да подобрят здравето на червата и да насърчат редовното движение на червата. Изберете опции с ниско съдържание на захар, за да сведете до минимум приема на излишни захари.

Вода: Пиенето на достатъчно вода през целия ден може да помогне за предотвратяване на дехидратацията, която може да допринесе за запек. Стремете се към поне осем чаши вода на ден.

Разтворими фибри: Ако запекът е сериозен проблем, помислете за добавяне на разтворими фибри към вашата диета. Продукти като Metamucil, Fiber Con и Psyllium Husks могат да помогнат за увеличаване на съдържанието на фибри в диетата ви и да насърчат редовното движение на червата. Винаги следвайте инструкциите на опаковката и постепенно увеличавайте приема, за да избегнете странични ефекти като газове и подуване на корема.

Билкови чайове: Някои билкови чайове, като лайка, мента и джинджифил, могат да помогнат за успокояване на храносмилателния тракт и стимулиране на редовното движение на червата.

Подправки: Добавянето на подправки като лют червен пипер, къри и кимион към храната ви може да стимулира храносмилането и да помогне за облекчаване на запека.

Не забравяйте, че е важно да увеличите постепенно приема на фибри, за да позволите на тялото си да се адаптира. Също така е полезно да включите редовна физическа активност в ежедневието си, тъй като упражненията стимулират движението на червата и насърчават цялостното здраве на храносмилателната система. Ако запекът продължава или се влошава, консултирайте се със здравен специалист за персонализиран съвет.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay