Аденомиоза или ендометриоза: Каква е разликата?

Аденомиоза или ендометриоза: Каква е разликата?
Pexels

Аденомиозата и ендометриозата са състояния, които причиняват болка в таза. Но има разлики между двете. Разликите включват как расте тъканта на ендометриума - лигавицата на матката - и частите на женските репродуктивни органи, които обхващат.

Аденомиоза срещу ендометриоза

Когато жена има болезнена менструация, тежко кървене и хронична болка в областта на таза, тази комбинация от симптоми може да предполага ендометриоза, състояние, при което ендометриалната тъкан се разпространява и имплантира извън матката. По време на менструалния цикъл тази неправилно разположена ендометриална тъкан може да излее кръв в тазовата област и извън нея, причинявайки образуването на кисти, белези и сраствания с течение на времето.

Но ако ендометриалната тъкан проникне дълбоко в мускулите на матката, а не извън матката, диагнозата всъщност е аденомиоза, състояние, което е свързано с ендометриозата, но има няколко ключови разлики.

При ендометриоза, ендометриалната тъкан излиза от матката и може да се имплантира върху повърхността на пикочния мехур, червата или други органи в цялото тяло. При аденомиоза ендометриалната тъкан се изтласква в миометриума - гладката мускулатура на матката, която се намира между вътрешния и външния слой на матката. Веднъж вградена в мускула, тази ендометриална тъкан се отделя, когато останалата част от ендометриума се отделя по време на цикъл, което причинява допълнително кървене, болка и спазми. 

Симптоми

И двете заболявания могат да причинят болка. Хората с аденомиоза като цяло са склонни да имат болка, свързана с техните менструации, докато тези с ендометриоза също могат да почувстват болка при движенията на червата и в други моменти от месечния цикъл.

При аденомиозата основното въздействие върху качеството на живот е болезнената менструация.

Представянето на симптомите и за двете състояния съществува в диапазон - понякога оставяйки състоянията незабелязани. Изчислено е, че около една трета от жените с аденомиоза не изпитват никакви симптоми.

Същият е случаят с ендометриозата, според проучване от август 2021 г., публикувано в Reproductive Biomedicine & Society Online: "Тя се проявява по различен начин при различните жени. Някои жени имат хронична и повтаряща се болка в таза и силно кървене, други жени имат проблеми с плодовитостта, а други жени нямат никакви симптоми."

Диагностициране

Въпреки че все повече лекари започват да лекуват ендометриоза въз основа на симптоми като болка в таза и болезнени менструации, най-категоричната диагноза се поставя по време на операция, наречена лапароскопия. По време на лапароскопия, лекарят вкарва тънка тръба със светлина и камера в края в малък разрез в корема. Чрез обхвата те могат да видят ендометриални лезии, кисти и сраствания и да ги отстранят.

Диагностицирането на аденомиоза е много по-малко инвазивно. ЯМР може да помогне на лекарите да видят дали миометриумът е по-дебел от нормалното, което е един от признаците на състоянието. ЯМР и трансвагиналните ултразвуци също могат да помогнат за идентифициране на кисти в стените на матката, както и миометриум с необичайна текстура. Ако израстъците са ограничени само до няколко кисти, аденомиозата се класифицира като фокална, докато анормален миометриум в цялата матка се нарича дифузна аденомиоза.

Проблеми със забременяването

И двете състояния могат да повишат риска от нарушена плодовитост или невъзможност за зачеване или износване на бременност до термин.

Що се отнася конкретно до аденомиозата, статията от Obstetrical and Gynecological Survey също така посочва, че ембрионите могат да се борят да се имплантират в разширената и "твърда" матка. Загубите на бебета също са по-чести. Освен това изследователите установяват, че жените с аденомиоза, подложени на ин витро оплождане, са имали двойно по-висок процент на спонтанни аборти в сравнение с жените, които са имали и аденомиоза, и ендометриоза.

Друго проучване от януари 2021 г. от Reproductive BioMedicine Online установява по-чести спонтанни аборти и по-ниски нива на клинична бременност сред пациенти с аденомиоза, използващи асистирана репродуктивна терапия за лечение на безплодие.

Лекарите могат също да опитат операция за отстраняване на израстъците, известни като аденомиоми. Въз основа на проучване, публикувано в Fertility and Sterility, е доказано, че тези лечения увеличават шансовете за спонтанна бременност при жени с аденомиоза.

Въпреки това, в зависимост от размера и разпространението на заболяването, жените с обширна аденомиоза може в крайна сметка да се нуждаят от сурогат.

Лечение на аденомиоза и ендометриоза

Възможностите за лечение на двете състояния са сходни и ескалират по интензитет от противозачатъчни хапчета за потискане на освобождаването на репродуктивни хормони до операция за отстраняване на ендометриални кисти, сраствания, аденомиоми или дори цялата матка.

Жените могат също да опитат други хормонални лекарства, за да намалят производството на естроген, хормон, който влошава аденомиозата и ендометриозата. Доказано е, че тези лекарства, поставяни чрез инжекции, хормонални спирали или хапчета, намаляват менструалните спазми, болката по време на секс и хроничната болка в таза и при двете състояния.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay