Безопасно ли е да топлите храната си в микровълновата?

Безопасно ли е да топлите храната си в микровълновата?

Опасно ли е да затопляте храната си в микровълнова фурна или е просто мит? Тази тема все още е модерна десетилетия след внедряването на микровълновата в домакинството. Тя присъства в почти всяка кухня днес и се използва за готвене, затопляне, печене, размразяване и др. 

Тя се превърна в необходимост, а не в символ на благосъстояние. Микровълновата е електрическа фурна, която загрява и готви храната, като я излага на електромагнитно излъчване в честотния диапазон на микровълновата фурна. Професионалистите обикновено предпочитат котлони или конвенционалните фурни за готвене, тъй като смятат, че ястията, приготвени в микровълновата, нямат толкова добър вкус.

Дебатът около готвенето в микровълновата всъщност надхвърля вкуса – става дума за радиация, постъпваща в храната, а и оттам в нашето тяло, става въпрос за унищожаване на хранителни вещества в храната и определено за пластмасовите съдове и как техните химикали се просмукват в храната, причиняваща огромна дългосрочна вреда на тялото ни.

Най-добрият начин да гарантираме, че получаваме максималното от храната си, е да купуваме прясна храна. Хранителните вещества могат да бъдат загубени чрез погрешно измиване, така че ако измиете зеленчуците си след рязане, ще загубите водоразтворимите зеленчуци. Готвенето за дълги периоди от време или при висока температура също унищожава хранителни вещества. Печенето на месо води до производството на опасни нитрозамини – в изгорялата си част.

Микровълновата също влияе на хранителните вещества. Витамин В12 се губи при готвене в микровълновата, като става неактивен поради топлината, а топлината във фурната може да стане много висока. Единственият плюс е, че готвенето се нуждае от малко по-малко време, така че някои хранителни вещества могат да бъдат спестени.

Никоя храна, приготвена във фурната, не е с положителна радиация. Световната здравна организация заявява, че храната, приготвена в микровълновата, е безопасна за консумация. Микровълновата енергия изгасва в момента, в който фурната се изключва. Също така шансът да се изложите на микровълнови, докато стоите близо до уреда, е почти невъзможен, тъй като дизайнът не осигурява изтичане.

Установено е, че температурите в храната са неравномерно разпределени. Някои части от храната могат да бъдат приготвени, докато други все още ще бъдат недоготвени или сурови. Това увеличава риска от навлизане на хранителни бактерии в нашето тяло. В идеалния случай е препоръчително да оставите храната да престои известно време след готвене, така че топлината да може да проникне през цялото ястие равномерно.

Пластмасата съдържа химикал, наречен фталати, който прониква в храната, когато кутиите се нагряват. Химикалът се добавя, за да направи пластмасата по-гъвката. Те са вредни за тялото. Така че като превантивна мярка, се опитайте да топлите храната си в стъклен или керамичен съд.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay