Вагинално засяване- трябва ли да се прави след секцио?

Вагинално засяване- трябва ли да се прави след секцио?
unsplash

Тенденциите, свързани с бременността и раждането идват и си отиват. Виждали сме какво ли не- заснемане на раждането от професионален фотограф, изяждане на плацентата и какво ли още не. 

Добавете тази тенденция към списъка: вагинално засяване. Това е, когато новородените, родени чрез цезарово сечение, се тампонират с вагиналната течност от майката скоро след раждането. Практиката е противоречива и някои изследователи смятат, че дори може да бъде опасна. Ето какво трябва да знаете.

Защо се прави

За вагинално засяване, лекарят поставя марлени тампони във вагината по време на секцио. Веднага след като бебето излезе, то се натърква с тампоните по цялото лице и тяло, включително очите и устата. Целта е да дадете на вашето бебе същите бактерии, през които то би преминало по време на вагинално раждане.

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, са малко по-склонни да имат алергии, астма и други заболявания. Една от възможните причини е, че бебетата, които не са изложени на "добрите" бактерии, които покриват вагината на майката, пропускат по-силната имунна система. Изследванията показват, че бебетата родени със секцио може да имат по-малко видове чревни бактерии, известни като микробиом, отколкото бебетата, които пристигат през родовия канал.

Доказателство

Досега само едно проучване е подкрепило ползите от засяването. Когато изследователите взели тампони на четири бебета, родени чрез планирано цезарово сечение, които били изложени на вагиналните течности на майката за около час, те открили, че месец по-късно бактериите по кожата и в устата им са подобни на тези на бебета, родени вагинално. Случаят с 11-те бебета, родени със секцио, на които не било направено вагинално засяване, не бил такъв.

Но проучването е твърде малко, за да се каже дали практиката е безопасна или ефективна. По-скорошни изследвания установяват, че разликите в бактериите при бебета със секцио и вагинално родени изчезват, когато навършат 6 седмици. Това предполага, че тялото на бебето ще направи естествените корекции, от които се нуждае, без значение как се е появило на света.

Статия от 2016 г., публикувана в списание BMJ, предупреждава, че ползите от вагиналното засяване не са доказани и че може да причини сериозна вреда.

Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) също се противопоставя. Основната причина е, че вашето бебе може да развие потенциално животозастрашаваща инфекция. Ако имате вагинална инфекция като стрептококи от група В (20% от бременните жени имат такава), херпес, хламидия или гонорея, можете да я предадете на вашето бебе. Това може да доведе до очни инфекции или неонатален сепсис, сериозна инфекция на кръвта, която може да убие вашето бебе. Въпреки че е много малко вероятно това да се случи, ползите вероятно не го надвишават.

Жените, които имат известна вагинална инфекция и планират вагинално раждане, от друга страна, ще бъдат лекувани с антибиотици, преди да родят.

Засега Американският колеж по акушерство и гинекология препоръчва вагинално засяване само ако сте част от клинично изпитване, където ще бъдете добре наблюдавани. Можете да помогнете за подобряване на микробиома на вашето бебе по няколко други начина. Те включват:

Кърмене. Около 30% от полезните бактерии в корема на вашето бебе идват от кърмата.

Контакт кожа до кожа с вашето бебе веднага след раждането. Около 10% от добрите бактерии на вашето бебе идват от кожата около гърдите ви.

Отлагане на първото къпане на вашето бебе с 12 часа.

Избягване на ненужни антибиотици.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay