Ограничаването на синята светлина вечер може да намали риска от гестационен диабет

Ограничаването на синята светлина вечер може да намали риска от гестационен диабет
unsplash

Може би вече сте запознати с връзката между излагането на светлина и проблемите със съня. Тъй като естественият циркаден часовник на нашето тяло реагира на светлината (и тъмнината) като сигнал, за да бъдем будни (или заспали), излагането на светлина преди лягане може да навреди на способността ни естествено да заспиваме, оставяйки ни уморени и разочаровани, докато лежим в леглото.

Наред с трудностите да получат качествен сън, бременните хора може да изпитат друг недостатък на нощното излагане на светлина, тъй като данните от 2023 г., публикувани в American Journal of Obstetrics and Gynecology: Maternal and Fetal Medicine, предполагат, че при бременните жени вечерното излагане на светлина и рискът от гестационен диабет може да е свързан.

Въпреки че безсмисленото скролване в Instagram до малките часове на деня няма да гарантира, че ще развиете това състояние, резултатите от проучването подчертават важна причина, поради която може да искате да се откажете от този навик.

Вечерно излагане на синя светлина и риск от гестационен диабет

Гестационният диабет е често срещано състояние, което може да възникне по време на бременност. Докато повечето жени, които развиват гестационен диабет, изпитват нулеви усложнения, наличието на тази диагноза наистина увеличава риска от раждане на бебе, което е много голямо (което може да затрудни вагиналното раждане), родено е преждевременно или има ниска кръвна захар. Наличието на гестационен диабет също може да увеличи риска на майката да развие диабет тип 2 по-късно в живота.

Някои рискови фактори за развитие на гестационен диабет са напълно извън вашия контрол, като семейната ви анамнеза, наличието на диагноза поликистозни яйчници или вашата възраст.

И според новите резултати от проучването, може да се наложи да добавим "излагане на синя светлина" към нашия списък с рискови фактори за гестационен диабет.

Какво установява проучването

Това проучване оценява размер на извадка от 741 бременни хора от 8 различни места в САЩ, които са били във втория си триместър. На всеки участник бил даден ръчен монитор за записване на излагането на синя светлина и те били инструктирани да попълват дневник на съня за 7 последователни дни.

Резултатите от анализа показват, че тези, които са имали по-голямо излагане на светлина (от източници като телевизия, мобилни телефони и лаптопи) три часа преди сън, са имали по-висок риск от развитие на гестационен диабет в сравнение с тези, които са имали по-малко експозиция през този период. По-конкретно, тези, които прекарват най-много време изложени на синя светлина, имат пет пъти по-голям шанс за развитие на гестационен диабет в сравнение с тези, които са били най-малко изложени на синя светлина.

"Нашето проучване предполага, че излагането на светлина преди лягане може да бъде недостатъчно признат, но лесно модифицируем рисков фактор за гестационен диабет", казва водещият автор на изследването д-р Minjee Kim.

Интересното е, че вероятността от развитие на гестационен диабет не изглежда да се повлиява от излагането на светлина през деня. Също така е важно да се отбележи, че това проучване е с наблюдателен характер и се основава на сравнително малък размер на извадката.

Това проучване не разглежда въпроса дали има някаква полза от ограничаване на излагането на синя светлина, ако жената вече има диагноза гестационен диабет.

Изследователите предполагат, че може да има няколко фактора, които могат да повлияят на регулирането на кръвната захар и риска от гестационен диабет, включително отрицателното въздействие, което излагането на светлина преди сън може да има върху нивата на мелатонин и метаболизма на глюкозата.

Как да намалим риска от гестационен диабет?

Според констатациите ограничаването на вечерното излагане на синя светлина може да ви помогне да намалите риска от гестационен диабет. И така, лесни стъпки като замяна на нощното гледане на телевизия с четене на книга или слушане на подкаст, настройка на аларма на телефона ви, която да показва кога е време да изключите екраните, и затъмняване на светлините и блясъка от електронни устройства може да предложат известна полза.

Носенето на очила, блокиращи синята светлина, може да ви помогне да спите по-добре, но са необходими повече данни, за да се потвърди тази връзка за намаляване на излагането на синя светлина.

Наред с опитите за ограничаване на излагането на синя светлина, има и други стъпки, които могат да помогнат за намаляване на риска от гестационен диабет:

Включете в диетата си продукти, които са естествено сини, като боровинки и къпини. Тези храни съдържат уникален антиоксидант, наречен антоцианин. Данните показват, че консумацията на повече храни, богати на антоцианини, е свързана с намален риск от гестационен диабет.

Увеличете приема на фибри, което може не само да ви предпази от развитие на гестационен диабет, но също така може да помогне в борбата със запека. Просто не забравяйте да пиете много вода.

Изберете диета, която следва модела на средиземноморската диета и е богата на растителни мазнини, постни протеини, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки и семена.

Участвайте в редовна физическа активност преди и по време на ранна бременност под ръководството и препоръките на вашия лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay