Екзема vs. топлинен обрив: Каква е разликата?

Има голямо разнообразие от причини за сърбеж, от контактен дерматит и алергични реакции до псориазис и ухапвания от насекоми, но две често срещани причини са топлинен обрив и екзема. Въпреки че често се бъркат едно с друго, тяхната първопричина и симптоми се различават.

Най-голямата разлика между топлинен обрив и екзема е, че топлинният обрив е временен и се появява, когато кожата е изложена на високи температури и влажност. От друга страна, екземата е хронична и може да продължи години или дори цял живот.

Както едното, така и другото могат да доведат до подутини и при надраскване могат да отделят течност. Също така и двете се характеризират със зачервяване на кожата, въпреки че понякога може да е трудно да се каже дали това е резултат от разчесване, тъй като то е толкова мигновена реакция. Ето как да разберете разликата между екзема и топлинен обрив.

Топлинният обрив е временен

Топлинният обрив възниква, когато потните жлези се запушат: Вместо потта да се отделя естествено през порите, тя се прокрадва под кожата и причинява обрив. Той може да се появи под формата на малки подутини, пълни с течност, които се усещат като мравучкащи и възпалени, и докато кожата може да изглежда раздразнена, обикновено не е силно зачервена или подута.

Най-големият издайнически признак е появата на сърбеж и дразнене. Топлинните обриви обикновено изчезват с промяна на околната среда и когато се охладите, те изчезват. Ключът към предотвратяване на топлинен обрив е избягването на прегряване. Ако сте предразположени към топлинни обриви, избягвайте тесни дрехи или такива, направени от тъкани като спандекс, особено през лятото. Придържайте се към дишащи материи.

Екземата трябва да се третира

Това състояние се разпознава по зачервената и сърбяща кожа, но това, което я отличава от топлинния обрив е, че при екзема кожата има лющещи се петна, които са много сухи и тази сухота може в крайна сметка да доведе до удебеляване на кожата. Екземата може да произтича както от гени, така и от околната среда и може да се появи, когато има проблем с имунната система, причиняващ възпаление в отговор на определени дразнители.

Задействащите фактори включват храна, особено алергии към пшеница, краве мляко, яйца, фъстъци и сояСапуните, перилнитет препарати и хормоните също са основна причина, както и обичайните фактори на околната среда като цветен прашец, мухъл и козина на домашни любимци. Докато топлинният обрив може да бъде причинен от твърде много влага под формата на влага, екземата кара кожата да има проблеми със задържането на влага, така че сухият въздух често е отключващ фактор, въпреки че всички промени във времето могат да доведат до обостряне.

Въпреки че няма лек за екземата, най-добрият начин да се справите с това хронично състояние е да го идентифицирате и след това да избегнете собствените си лични причини. Също така е жизненоважно да поддържате кожата овлажнена и подхранена. Вашият лекар може да помогне за справяне с пристъпите, като предпише лекарства като антихистамини, стероидни кремове и антибиотици.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay