Екзема ли е или псориазис? Как да различим двете кожни състояния

Екзема ли е или псориазис? Как да различим двете кожни състояния

Докато някои кожни състояния като акне може да изглеждат лесни за диагностициране, други могат да бъдат малко по -трудни, като екзема и псориазис. Тези две кожни състояния, които обикновено се проявяват под формата на обрив по кожата, са доста често срещани, но много трудни за разграничаване.

Екземата, известна още като атопичен дерматит, е сърбящо възпаление на кожата и обикновено се появява при деца и може да продължи до зряла възраст; псориазисът е хронично състояние, което причинява появяване на люспести, сухи петна по кожата. Въпреки че те могат да изглеждат подобни, са две много различни състояния и следователно трябва да бъдат лекувани различно. За да ви помогнем да разберете по-добре с какво си имате работа, ще ви обясним разликата между псориазис и екзема:

Каква е разликата между екзема и псориазис?

Екземата е общо възпалително състояние на кожата, а псориазисът е специфично автоимунно състояние на кожата. Основната разлика между двете е причината. Смята се, че псориазисът се появява поради имунна дисрегулация. Това е, когато имунната система атакува тялото, мислейки, че е вирус или бактерия. Докато екземата има множество причини, които могат да я причинят, включително генетични мутации и фактори на околната среда. 

Как да различим екземата от псориазиса

Симптомите на екзема и псориазис са много сходни, което прави толкова трудно да се разграничат, но има няколко незначителни отличителни характеристики.

Псориазисът се появява във външната част на ставата, тоест върху самия лакът или горната част на коленете и се появява като дебели люспести плаки, които понякога сърбят.

Екземата, от друга страна, обикновено се появява в гънките на ставите, като зад коленете, на шията, на подмишниците и на клепачите. Екземата има тенденция да се проявява като розови петна.

Какво предизвиква екзема и псориазис?

Задействащите фактори за екзема и псориазис са почти идентични. Генетиката, храните, лекарствата и нивата на стрес могат да причинят възпаление на кожата, но това варира от човек на човек. При екземата външните фактори на околната среда имат значение, като например козметичните продукти могат да предизвикат симптоми. Храни с големи количества хистамин, като ягоди, са друг често срещан причинител и дразнител на екземата.

Как се лекуват екзема и псориазис?

Тъй като екземата е възпалително състояние, е по-лесно да се лекува от псориазиса. Докато, когато някой развие автоимунно състояние като псориазис, то е много по -трудно за лечение и не може да бъде напълно излекувано. Псориазисът може да бъде поставен само в ремисия. Но това не означава, че няма надежда за тези с диагноза.

И двете могат да бъдат лекувани с локални стероиди като триамцинолон или клобетазол. Ако се появят системни симптоми, които са по-чести при псориазис, може да се добавят биологични лекарства. Това е усъвършенствано лекарство или инжекция, която прекъсва естествения отговор на имунната система.

Има допълнителни начини за лечение на псориазис и екзема у дома. Това включва избягване на известни задействания, доколкото е възможно, редовно овлажняване на кожата, използване на овлажнител, за да се предотврати пресушаването на въздуха в дома ви, и избягване на душове или вани с гореща вода.

Много хора също намират успех в преминаването към продукти без аромати, безопасни, формулирани със съставки като керамиди. Когато се появят обостряния, хидрокортизон без рецепта може да се използва за облекчаване на дразнене и сърбеж.

Освен това пациентите се поставят на противовъзпалителни диети като палео диета и също така се намалява консумацията на храни, съдържащи високо съдържание на хистамин.

За да определите дали имате екзема и псориазис веднъж завинаги и за да получите най-доброто, най-ефективно лечение, винаги е най-добре да посетите Вашия лекар или дерматолог.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay