Естествен репелент: Кои са ароматите, които комарите не могат да понасят?

Естествен репелент: Кои са ароматите, които комарите не могат да понасят?
Canva

Няколко етерични масла имат естествени репелентни свойства срещу комари и могат да се използват като алтернатива или допълнение към традиционните спрейове против насекоми. Ето някои аромати, които са известни с това, че държат комарите на разстояние:

Цитронела: Извлечено от растението Cymbopogon nardus, цитронелата е популярна съставка в продуктите против насекоми поради мощните си репелентни свойства. Маслото има свеж, ментов аромат и е ефективно срещу различни видове комари.

Камфор: Извлечен от камфорното дърво, камфорът има силен, землист аромат и е известен със своите репелентни свойства срещу комари. Освен това има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на сърбеж и раздразнение, причинени от ухапвания от комари.

Евкалипт: Евкалиптовото масло, получено от евкалиптовото дърво, има силна, свежа миризма и е ефективен репелент срещу комари. Също така има антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекция и намаляване на сърбежа от ухапване от комари.

Карамфилово масло: Извлечено от пъпки на карамфилово дърво, карамфиловото масло има силен, пикантен аромат и е мощен репелент срещу комари. Също така има антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекция и намаляване на сърбежа от ухапване от комари.

Лимон: Лимоновото масло, извлечено от кората на лимона, има освежаващ, цитрусов аромат и е естествено средство за отблъскване на комари. Съдържа съединение, наречено limonene, което е известно със своите репелентни свойства.

Лавандула: Лавандуловото масло, получено от цветовете на лавандуловото растение, има сладък, флорален аромат и е ефективен репелент срещу комари. Освен това има успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на сърбеж и раздразнение, причинени от ухапвания от комари.

Мента: Маслото от мента, извлечено от листата на растението мента, има свеж, охлаждащ аромат и е естествено средство за отблъскване на комари. Съдържа ментол, който може да помогне за облекчаване на сърбеж и раздразнение, причинени от ухапване от комари.

За да използвате тези масла като естествен репелент, можете да ги смесите с вода и да ги нанесете върху кожата си или да добавите няколко капки към дифузер, за да създадете бариера срещу комари във въздуха. Винаги тествайте малка част от кожата си, преди да нанесете голямо количество от тези масла, тъй като някои хора може да имат чувствителност или алергични реакции към тях.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay