Ето до какво води прекомерната употреба на балсам за устни

Ето до какво води прекомерната употреба на балсам за устни

Понякога дори не се усещаме, че нанасяме гланц за устни по 20-30 пъти на ден. Вероятно половината от тях са още преди да е станало време за обяд. Както добре знаете, всяко нещо може да ни навреди, когато се използва прекомерно. Същото важи и за балсамите за устни. Днес ще ви разкажем защо.

Устните ви ще се изсушат допълнително

Според дерматолозите балсамите за устни съдържат елементи, които могат да раздразнят или да ексфолират прекомерно устните ни. Това са съставки като фенол, камфор, ментол, аромати, овкусители, салицилова киселина и витамин Е. Проучване заключава, че 33% от пациентите развиват контактен дерматит от витамин Е.

Може да раздразни зоната около устните

Специалистите потвърждават, че трябва да нанасяме балсам за устни не повече от 3 пъти на ден. При събуждане, след ядене/пиене и точно преди сън. Ако прекалявате с балсама за устни, може да изпитате дразнене или да се появят малки петна около областта на устните.

Мързеливи устни

Някои формули създават изкуствена бариера за задържане на влагата, което кара устните ви да спрат сами да поддържат собствените си нива на хидратация.

Пристрастяване

Докато някои жени, че са пристрастени към балсама за устни, директорът на OCD Action Джоел Роуз казва, че това не е възможно. Не можем да бъдем пристрастени към балсама за устни, а към успокояващия механизъм, който получаваме от използването му.

Съставките в балсамите за устни могат да бъдат доста коварни както за състоянието на кожата ни, така и за здравето ни. Не забравяйте, че в повечето случи поглъщаме голяма аст от балсама, а това може да доведе до неблагоприятни последствие при натрупване.

Ето защо е добра идея да се опитате да направите домашна версия на любимия балсам за устни, която е в пъти по-безвредна и натурална. Освен това нашата рецепта на основата на ланолин ще ви спести пари и притеснения относно съставки.

Необходими продукти:

1 с. л. масло от ший

1,5 с. л.кокосово масло

1 ч. л. мед

1 с. л. пчелен восък

1 ч. л. ланолин

5 капки етерично масло от лавандула (по избор)

Начин на приготвяне:

Разтопете кокосовото масло, пчелния восък и ланолина на водна баня. Разбъркайте бавно, докато се разтопи. След като се разтопи, отстранете го от котлона. Добавете маслото от ший и меда. Разбърквайте, докато се разтопи. Добавете етерично масло от лавандула (по избор) и разбъркайте. Изсипете ланолинов балсам за устни в саксии или епруветки и го оставете да се втвърди.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay