Ето защо ви боли гърбът по време на цикъл

Ето защо ви боли гърбът по време на цикъл

Вашата менструация е достатъчно болезнена – може да имате спазми, вариращи от леко неудобни до изтощаващи всеки месец дори и постоянни главоболия. Има шанс дори да изпитате и болки в гърба!?

Дискомфортът в гърба може да се прояви като нормален симптом за вашия цикъл или може да бъде обвързан с основното репродуктивно състояние, включително ендометриоза и миома на матката. За хората с ендометриоза болката може да продължи през целия им цикъл, а не само през дните на течението.

Първо, важно е да се консултирате с лекаря си, ако имате ужасни болки, преди да се опитате да овладеете дискомфорта самостоятелно, защото това може да е знак за нещо по-сериозно. Но има и начини, по които можете сами да облекчите болката у дома. Или има по-сериозни медицински средства, ако болките в гърба, свързани с цикъла, просто не се подобряват и влияят на ежедневния ви живот.

Обикновено, ако ще изпитате подобна болка, това ще се случи в първите шест дни на цикъла. Тя се свързва с първична дисменорея, медицински термин за описание на спазми или болки в таза, които идват с цикъла ви всеки месец. Болката в гърба вероятно има връзка с промените в простагландините, които са хормони, причиняващи свиване на матката по време на цикъл.

В някои случаи болката може да се случи преди цикъл, но това е по-рядко. Симптомите на ПМС са по-често чувствителност на гърдите, подуване на корема, раздразнителност и главоболие.

Как можете да се справите с болките в гърба? Ако имате първична дисменорея и прирастът на простагландини в началото на цикъла са проблемът, приемът на обезболяващо може да помогне. Ако болката се дължи на други състояния, хормонални противозачатъчни хапчета или инжекции, могат да помогнат за намаляване на кървенето.

Физическа и хиропрактическа терапия, масаж и акупунктура могат да осигурят облекчение. Ако болката е хронична и силна, толкова че да ви попречи да вършите ежедневните си задължения, е важно да се консултирате с гинеколог.

Кои трикове може да използвате вкъщи? Топлите бани и подгряващите подложки на гърба могат да ви помогнат за облекчаване на болката, както и редуването на топло и студено, за да отпуснете мускулите. Йога и пилатес също могат да помогнат за стабилизиране на основните мускули, което може да направи болката по-контролируема.

Направете корекции на диетата си и помислете да си закупите хранителна добавка. Храненето с балансирана, противовъзпалителна диета е полезно за вас, но диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на захар също може да намали възпалението, което допринася за болките. Добре е да намалите и приема на алкохол, тъй като той може да влоши състоянието ви. Пийте добавки като фолиева киселина, витамин В, витамин Е и калций, за да подпомогнете здравословния приток на кръв и да намалите болката.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay