Защо ви сърби скалпът и как да се справите с проблема

Защо ви сърби скалпът и как да се справите с проблема
Pexels

Горещината и потта са неизбежни прз лятото. А с тях идва и дискомфорта и сърбежа. Разбира се, това не е задължително, но не можем и да кажем,ч е не се случва.

Спокойно - едва ли имате въшки. Истинската причина за вашия сърбеж едва ли е чак толкова сериозна. Пърхотът и гъбичките, например, са често срещани състояния, които могат да бъдат разрешени с правилния шампоан или дори лекарство без рецепта.

Въпреки това същестуват причини, които може да са малко по-сериозни като алергични реакции и въшки. Те изискват и професионална помощ, за да можете да се отървете от тях напълно.

При силен сърбеж, специалистите съвестват да се въздържаме от почесване, защото то може да влоши проблема. Но независимо от неговото естество, същестуват ефективни методи за справяне с това неприятно състояние. Ето кои са най-честите причини за сърбеж на скапла и как да ги преборим.

Пърхот

Пърхотът представлява бели прашинки или люспи и сърбеж по цялата глава. За появата му има три основни причини: мазен скалп (не сух), натрупване на мъртва кожа или стилизиращи продукти или гъбична инфекция, наречена Malassezia.

Енергичното масажиране на шампоан в скалпа може да повдигне натрупването на продукт, но ако лющенето продължава, използвайте шампоан, съдържащ цинк или салицилова киселина, който третира гъбички, натрупвания и омазняване. Ако все още ли ви сърби след няколко седмици може да се наложи да посетите дерматолог, за да видите дали проблемът не е по-сериозен.

Алергична реакция

Целият скалп ви сърби и е или сух, или прекалено мазен. Косата ви често получава раздразнения, когато ѝ нанесете много продукти. Съставките в някои продукти за коса могат да предизвикат алергична реакция. Алергенът често е аромат или овлажняващ агент, наречен пропилен гликол (PG).

Спрете да използвате тези продукти за една седмица. Ако раздразнението изчезне, заменете ги с опции без аромати или PG. Високите температури от уреди за оформяне като сешоари, преси и маши също могат да изсушат скалпа и да причинят сърбеж, така че не ги използвайте на максимални градуси. Професионалистите съветват да опитате втриване на зехтин, защото той наистина мже да реши проблема ви.

Въшки

Въшките създават усещане за сърбеж по цялата ви глава. Може да видите яйцата на паразитите по дължината на косъма си (изглеждат като оризови зърна). Въшките могат да се предадат при контакт с някой, който ги има, или от споделяне на неща, които засегнатият е използвал, като шапка, гребен или четка. Чето се случва и децата да ни донесат въшки от детската градина, училищети или дори детския лагер.

Шампоаните с перметрин обикновено се използват за лечение на това състояние. Въпреки че можете да го намерите без рецепта, може и да ви се наложи да получите такава, особено ако случаят е много сериозен.

Краста

Състоянието причинява наистина силен и нетърпим сърбеж. Крастата се причинява от малки акари, които се забиват в скалпа ви. Не е много често срещано, но хората, които изпадат в това състояние, обикновено са имали близък контакт с някой друг с краста. Те може наскоро да са отседнали в мотел или хотел, който е бил заразен.

Тук няма съмнение, че трябва да посетите дерматолог. Леченията без рецепта също могат да помогнат. Подобно на въшките, крастата се лекува с перметрин.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay