Защо е толкова важно да пиете противозачатъчните по едно и също време всеки ден?

Защо е толкова важно да пиете противозачатъчните по едно и също време всеки ден?

Без значение колко аларми си настройвате и колко напомняния си правите, пиенето на противозачатъчните хапчета всеки ден по едно и също време може да бъде сложно. Но е важно и може да бъде още по-важно, в зависимост от вида на хапчетата. 

Нека започнем с основите. Хапчетата за контрол на раждаемостта попадат в две основни категории: комбинирани орални контрацептиви, които съдържат както естроген, така и прогестерон, и хапчета само с прогестин, които, както може би се досещате, съдържат само прогестерон.

Поради активните хормони в противозачатъчните хапчета, приемането им по-късно от обикновено може да направи непланираната бременност по-вероятна. Както комбинираните контрацептиви, така и хапчета с прогестин, имат специфична продължителност на действие и период на полуразпад. Закъснението с приема на тези хормони може да доведе както до неефективна контрацепция, така и до леко, умерено или силно кървене. 

Прогестините в хапчета с прогестин остават в системата ви за по-кратък период от време, отколкото хормоните в комбинираните хапчета, което прави още по-важно да приемате хапчето си по едно и също време всеки ден. Ако закъснявате с повече от три часа - така бързо започвате да губите защитата - препоръчително е да използвате резервен метод, като например презерватив, през следващите два дни.

Приемът на комбинирано хапче малко по-късно от обикновено не е непосредствена причина за безпокойство, въпреки че не трябва да го превръщате в навик. Просто вземете хапчето веднага, когато имате възможност и не забравяйте, че никога не е лоша идея да използвате резервна форма на контрацепция.

Добрата новина е, че няма значение дали приемате хапчето си сутрин, следобед или вечер. То ще бъде еднакво ефективно, стига да поддържате последователен график. Ако установите, че често забравяте да пиете хапчето или ви е омръзнало от ежедневните аларми и напомняния, помислете за друг метод за предпзването от нежелана бременност, като спирала и други. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay