Защо ни става студено, когато сме уморени?

Защо ни става студено, когато сме уморени?
Canva

"Студено ли е тук или просто съм уморенa?". Понякога се случва да си задем този въпрос.

На пръв поглед може да изглежда, че двете неща нямат очевидна обща основа, но това е феномен, който много от нас са изпитали: когато се  чувствате уморени или летаргични, необходимостта да се увиете на пластове и да се свиете под одеяло може да сполети ти от нищото. 

Но защо това се случва? И как са свързани сънят и температурата? Ето какво казва Саманта Бриско, водещ клиничен физиолог в Центъра за сън на Лондонския мост на HCA Healthcare.

Циркаден ритъм

Основната причина, поради която сънливостта може да повлияе на това колко топло или студено се чувстваме, е свързана много с нашия циркаден ритъм – известен още като вътрешния часовник на тялото ни. Както вероятно вече знаете, той е отговорен за цял набор от телесни функции, включително важния цикъл сън-събуждане.

"Циркадният ритъм се генерира в област на мозъка ни, наречена хипоталамус и се влияе от външни сигнали като цикъла светлина-тъмнина на слънцето, упражнения и температура", казва Бриско.

Вашият циркаден ритъм също има силата да повлияе на вътрешната ви температура – ​​и именно тази способност ни кара да усещаме студ или тръпки, когато сме сънливи или уморени. 

Защо? Всичко е свързано с начина, по който телесната ни температура варира, за да се подготвим за сън . "Нашата основна телесна температура е приблизително 37°C, но се колебае с около два градуса през целия ден", обяснява Бриско. "Понижаването на основната телесна температура е сигнал за телата ни да се подготвят за сън и телесната температура започва да пада около два часа преди обичайното време за сън." 

Недоспиване

То може също да доведе до усещане за студ поради въздействието, което има върху нивата на нашата активност, добавя Бриско. 

"Когато сме уморени, енергийните ни нива са ниски и вероятно се движим по-малко", казва тя. "В резултат на това метаболизмът и кръвообращението ни могат да се забавят – и двете могат да допринесат за това да ни стане по-студено от обикновено." 

Как да настроите телесната си температура за по-добър сън 

Бриско обяснява, че основното нещо, което всички можем да направим, е да направим всичко възможно да останем хладни през нощта, въпреки че спадът на телесната ви температура може да ви накара да се почувствате леко студени.

"По-ниската телесна температура, която изпитваме, когато сме готови за сън, не е причина да се завиваме с много одеяла; няколко проучвания установяват, че спим по-добре, когато ни е по-хладно", обяснява тя.

"Повишаването на основната телесна температура по време на сън насърчава будността и намалява количеството дълбок сън, което получаваме. Проучванията също така свързват безсънието с по-високите телесни температури.

Като алтернатива, когато е твърде горещо за сън, предприемането на мерки, за да се гарантира, че телесната ви температура остава ниска като използване на вентилатор, бутилка с вода и лед или лека пижама – може да ви помогне да постигнете по-дълбок сън. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay