Защо се задъхваме, когато се качваме по стълбите

Защо се задъхваме, когато се качваме по стълбите

Много добра идея е да избирате да се качвате по стълбите, вместо да използвате асансьора. Задъхването по стълбите може да се случи на всеки и това не означава, че не сте в добра форма или че имате здравословни проблеми. 

Ето на какво може да се дължи задъхването по стълбите:

1. Може да имате здравословни проблеми

Има някои неща, за които трябва да бъдете нащрек, ако се задъхвате след изкачване на стълби. Разбира се, може да не е нищо притиснително. Но ако получите болка в гърдите, подути крака или глезени или започнете да кашляте, трябва да се обадите на Вашия лекар, защото това може да са признаци, че имате здравословни проблеми.

2. Не сте загрели 

Преди да започнем тренировката си, обикновено правим загрявка. Това е важно, защото помага за затопляне на мускулите, постепенно увеличава притока на кръв и кислород и намалява риска от нараняване.
И когато започнете да се изкачвате по стълбите, бързо преминавате от почивка към физическа активност, без предварително да сте загрели. Ето защо тялото ви ще трябва да работи по-усилено, за да достави повече кислород до мускулите ви за много кратък период от време и пулсът ви ще се увеличи. Така че е съвсем естествено да се задъхате.

3. Не е като обикновеното кардио

Изкачването по стълби използва различна енергийна система от кардио упражненията, които обикновено правим. Нарича се фосфагенова енергийна система. Използва се, когато мускулите ви се нуждаят от много енергия по време на краткосрочни, но интензивни дейности. Има определени молекули, които са необходими, за да работи тази система, но няма много от тях. Така че е нормално да се задъхате по-бързо след много кратък пристъп на интензивна активност, отколкото след по-дълга и стабилна кардио сесия.

4. Мускулите ви се уморяват по-бързо

Имате 2 вида мускулни влакна - бавно и бързо потрепващи. Ако сте опитен бегач, можете да издържите бягане на дълги разстояния, благодарение на бавно потрепващите мускули, които не се уморяват лесно, но нямат много сила. Когато се изкачвате нагоре по стълбите, за тези бързи експлозивни движения се нуждаете от бързо потрепващи мускули, но те се изморяват по-бързо.

5. Някой, който не тренира толкова много може да не се задъха толкова, колкото човек, който тренира интензивно

Ако сте тренирали своята издръжливост с бягане, вие сте използвали повече вашите бавно потрепващи мускули и те разчитат на аеробен метаболизъм. Когато обаче се изкачвате по стълбите, тези кратки изблици на активност изискват анаеробен метаболизъм. Това произвежда въглероден диоксид и водород, към които спортистите за издръжливост са по-чувствителни от другите хора. Ето защо може да бъде по-лесно за някой, който не спортува много, да се качи по стълбите, отколкото за някой, който тренира издръжливост.

Как можете да направите изкачването по стълби по-лесно

Просто опитайте да използвате по-често стълбите. Тъй като не го правим много, разбираемо е, че телата ни не са свикнали да правят такъв вид физическа активност и може да е по-трудно, отколкото очакваме. Така че, ако го правим по-често, ще ни бъде много по-лесно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay