Защо трябва да включите в менюто си ечемик?

Ечемикът е едно от онези древни зърна, за които чуваме непрекъснато какви множество ползи за здравето имат.

Защо трябва да включите в менюто си ечемик?

Можете да намерите ечемик в различни форми – брашно, люспи, зърнени закуски и други. Подобно на други пълнозърнести храни, употребата му е важна. Кой е по-здравословният вариант – ечемикът или кафявият ориз? Ако избягвате глутен, кафявият ориз е за вас, защото ечемикът има глутен. Когато става въпрос за фолати и витамин Е, кафявият ориз печели, но ечемикът взема трофея за фибри (има много, много повече) и калций.

Какви са неговите ползи за вашето здраве? Вече споменахме, че ечемикът е вкусен начин да увеличите вашия прием на фибри. Те подпомагат храносмилането, както и загубата на тело, подобряват нивата на кръвната захар. Само една чаша перлен ечемик има 6 грама фибри и само 193 калории.

Ечемикът ви дава и стабилна доза витамини и минерали. Той съдържа в голяма степен ниацин, ключов витамин от група В, който тялото ползва, за да превърне храната в енергия. Той е важен и за нервната и храносмилателната системи и за здравето на кожата. Ечемикът е източник и на витамин В6, който подпомага работата на мозъка и имунната система. Ечемикът осигурява и голяма доза манган, селен, фосфор, както и прилично количество желязо.

Ечемикът е с високо съдържание на фитохимикали. Това са вещества, намиращи се в растенията. Има хиляди и хиляди видове, а учените все още познават много малко от тях. За фитохимикалите се знае, че предотвратяват заболявания на сърдечно-съдовата система. Ечемикът може да помогне за предпазване от инсулт. Необходими са повече изследвания по този въпрос, но сред пълнозърнестите храни ечемикът е един от най-добрите източници на фитохимикал, наречен токол, за който се знае, че има антиоксидантни свойства и е открито, че потенциално намалява риска от инсулт.

Ечемикът може да помогне за намаляване на холестерола. За това е отговорен друг фитохимикал, съдържащ се в ечемика, наречен фитостероли. При него количеството от този фитохимикал е сравнително по-малко от количеството в други пълнозърнести храни.

Като цяло ечемикът е вкусен начин да разнообразите храненето си. Можете да пълните чушки с него вместо с ориз. Разбира се, той се вписва чудесно като съставка както на студени, така и на топли салати. Може да го използвате като гарнитура към други ястия. Той придава страхотна текстура на всяко ястие. Може да заместите с него ориза в супата или да го приготвите като каша за закуска. А когато печете, помислете за ечемично брашно – то има сладък, орехов вкус и е чудесно, когато го ползвате като съставка за хляб или дори в тесто за палачинка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay