Защо хората в Япония не пият вода с храната

Защо хората в Япония не пият вода с храната

Ако отидете в ресторант в западна държава, най-вероятно ще получите голяма чаша вода с лед и резенчета лимон, но в Япония може да получите само много малка чаша вода. Японците вярват, че водата може да попречи на "храносмилателния огън", което затруднява организма да усвои храната. И въпреки че поддържането на правилна хидратация е от решаващо значение за цялостното ви здраве, пиенето на вода заедно с храната може да навреди повече, отколкото да помогне.

Японците са една от най-здравите нации в света, така че нека разберем защо не пият вода, докато се хранят:

1. Това може да изсуши устата ви 

Колкото и противоречиво да звучи, пиенето на чаша вода с храната може да изсуши устата ви. Някои хора обичат да добавят парче лимон към водата си, което я прави кисела напитка, която влияе върху секрецията на слюнката. Тъй като слюнката служи като здравословна "напитка" за вашата орална среда, сухотата в устата може да доведе до някои неприятни симптоми, включително лош дъх. Лимонената вода може също да влоши определени здравословни състояния, като киселинен рефлукс, и може да увреди емайла на зъбите ви.

2. Това може да навреди на храносмилането ви

Когато пиете вода по време на хранене, слюнката ви се разрежда. Това от своя страна влияе върху отделянето на стомашни сокове, отговорни за смилането на храната. В резултат на това стомахът ви получава по-слаби сигнали за разграждане на храната, което може да доведе до подуване на корема.

3. Забавя усвояването на хранителни вещества

Тъй като пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните ви сокове, това влияе на естественото ниво на киселинност на стомаха ви. Това се отразява негативно на храносмилателната ви система и кара тялото ви да абсорбира по-малко витамини и хранителни вещества.

4. Може да ви предизвика киселини

Наличието на вода по време на хранене добавя обем към стомаха и увеличава натиска върху него. Това от своя страна може да влоши определени здравословни състояния и да увеличи риска от киселинен рефлукс. Тъй като пиенето на вода по време на хранене кара тялото ви да отделя по-малко храносмилателни ензими, това може да доведе до верижна реакция на странични ефекти, включително киселини.

5. Това може да причини наддаване на тегло

Пиенето на вода, докато ядете, също може да ви накара да качите излишни килограми. Когато тялото ви не може да усвои достатъчно добре храната, то я превръща в мазнина, което ви кара да наддавате повече.  Приемането на вода по време на хранене също може да накара тялото ви да отделя повече инсулин в кръвта, което увеличава шансовете ви да съхранявате мазнини в тялото си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 6
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay