Интересни факти за кенгуру-грижата

За първи път се отбеляза Световният ден на кенгуру-грижата

Интересни факти за кенгуру-грижата

По инициатива на фондация "Нашите недоносени деца" за първи път у нас се отбелязва Световният ден на кенгуру-грижата, която представлява поставяне на новороденото бебе на гърдите на майката или бащата посредством метода "кожа-до-кожа". Този метод има редица научно доказани терапевтични ползи и за бебето, особено когато то е преждевременно родено, и за родителите, както и положително влияние върху живота им в дългосрочен аспект.  Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените в грижите за техните бебета. Положителният ефект от кенгуру-грижата върху здравето и развитието на преждевременно родените деца са потвърдени от многобройни съвременни медицински проучвания, а Световната здравна организация заедно с редица други международни професионални организации препоръчват прилагането на този метод като една от добрите практики в стабилизирането на недоносените бебета.

Интересни факти за кенгуру-грижата

Ще ви представим няколко ключови факти за кенгуру-грижата:

Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото тези, които се отглеждат само в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване.

Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майката.

Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).

Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майката. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.

Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.

Интересни факти за кенгуру-грижата

Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация.

Контактът кожа до кожа може да се практикува и след изписване на бебето в домашни условия – тази практика има редица благотворни ефекти по отношение на връзката между родителите и бебето, както и много ползи по отношение на кърменето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay