Как да се отървете от задържането на вода и да отслабнете с 5 лесни стъпки

Как да се отървете от задържането на вода и да отслабнете с 5 лесни стъпки

Подпухналост, подути крака и стъпала, както и сковани стави са симптоми на задържане на вода. Има 3 вида задържане на водата, а първото (на медицински език: задържане на течности) се причинява от сериозни състояния като сърдечни и щитовидни заболявания, артрит или лупус. Другите 2 вида са циклично и общо задържане на течности. Те са свързани с начина на живот и женските менструални цикли и обикновено не подлежат на медицинско лечение. 

Задържането на течности трябва да се лекува от лекари. Но ако здравето ви е наред, опитайте се да следвате тези съвети. Те могат да ви помогнат да забравите за неприятното задържане на вода.

Основни симптоми на задържане на вода:

Благодарение на задържането на водата, можем да се чувстваме по-тежки от обикновено или да сме по-малко активни. Другите симптоми могат да включват:

Вдлъбнатини в кожата

Колебания на теглото

Подуване на корема

Подпухналост на корема, лицето и бедрата

Подути крака, стъпала и глезени

Сковани стави

Как да намалим задържането на водата и да намалим теглото си?

1. Премахване на стреса

Стресът е реакцията на нашето тяло към опасна или сложна ситуация. Като част от отговора на тялото, надбъбречните жлези освобождават кортизол (известен също като хормона на стреса). И според едно проучване, кортизолът увеличава задържането на течности. Ако искате да забравите за подпухналостта и скованите стави, практикувайте дихателни техники, упражнения, йога и се научете да се отпускате правилно.

2. Релакс в сауната

Сауната е не само добър начин да се отпуснете и да избягате от ежедневните си проблеми, но и още един начин да намалите задържането на водата. Според статия, публикувана от Харвардското медицинско училище, потенето започва почти веднага. 

3. Тренирайте 

Ако работата ви изисква да седите на бюро, най-вероятно сте забелязали, че краката ви са подути, когато се приберете у дома. Седенето прекалено дълго може да причини задържане на вода и свързаните с това симптоми. За да избегнете това, трябва да водите по-активен живот. Спортувайте, тичайте, ходете пеша, плувайте или каквото пожелаете.

4. Регулиране на хранителните навици

Консумирането на храни, които са богати на протеини, витамин В6, калий и магнезий, също могат да помогнат за намаляване на задържането на вода. Тези продукти включват: яйца, скумрия, артишок, цвекло, целина, авокадо, ананас, кайсии, смокини, аспержи и тъмен шоколад. И по-добре е да се избягва храната с високо съдържание на сол като извара, овесени ядки, енергийни напитки, бисквитки или консервирани зеленчуци.

5. Получаване на качествен сън

Липсата на сън има отрицателно въздействие върху здравето ни и може да причини сериозни медицински състояния като затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Учените потвърждават, че лошият сън може да повлияе и на симпатиковите нерви в бъбреците, за които е известно, че регулират водния баланс. Повечето хора трябва да спят приблизително 8 часа, за да могат да функционират правилно, но някои от нас се нуждаят от повече или по-малко време. Не забравяйте, че ако се събуждате изморени и постоянно търсите малко време за дрямка, вероятно не се наспивате достатъчно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay