Всички знаем, че някои от ползите от средиземноморската диета са поддържане на нормално тегло и защита на сърцето, тъй като тя е с високо съдържание на противовъзпалителни храни като зехтин, мазни риби, плодове и зеленчуци, и по-слаба консумация на червено месо и преработени храни.
Въпреки това, сега проучвания, публикувани онлайн в списание Gut, показват, че има изненадваща връзка между здравето на червата и средиземноморската диета. Нещо повече, тъй като тя може да помогне за излекуването на храносмилателната система и да засили имунитета ви, може също така да забави процеса на стареене, като така забавя когнитивния спад и намалява риска от поява на възпалителни заболявания. Ето какво трябва да знаем.
Изследователи са изследвали микробиома на 612 души на възраст от 65 до 79 години, преди и след 12 месеца, през които са яли както обикновено, или са заложили на средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, зехтин и риба. Допълнителните вкусотии в средиземноморската диета са киселото мляко и млечните продукти, семената и дори и виното.
Участниците живеели в пет различни страни – Франция, Италия, Холандия, Полша и Великобритания.
Проучването установява, че яденето на средиземноморска храна за една година подобрява видовете чревни бактерии, като същевременно помага за намаляване на увреждащите и провокиращи заболявания възпаления при възрастните хора. Диетата може да действа върху чревните бактерии по такъв начин, че да помогне за забавяне на прогресирането на физическата нестабилност при по-възрастните хора.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |