Каква е връзката между средиземноморската диета и здравето на червата

Каква е връзката между средиземноморската диета и здравето на червата

Всички знаем, че някои от ползите от средиземноморската диета са поддържане на нормално тегло и защита на сърцето, тъй като тя е с високо съдържание на противовъзпалителни храни като зехтин, мазни риби, плодове и зеленчуци, и по-слаба консумация на червено месо и преработени храни.

Въпреки това, сега проучвания, публикувани онлайн в списание Gut, показват, че има изненадваща връзка между здравето на червата и средиземноморската диета. Нещо повече, тъй като тя може да помогне за излекуването на храносмилателната система и да засили имунитета ви, може също така да забави процеса на стареене, като така забавя когнитивния спад и намалява риска от поява на възпалителни заболявания. Ето какво трябва да знаем.

Изследователи са изследвали микробиома на 612 души на възраст от 65 до 79 години, преди и след 12 месеца, през които са яли както обикновено, или са заложили на средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, зехтин и риба. Допълнителните вкусотии в средиземноморската диета са киселото мляко и млечните продукти, семената и дори и виното.

Участниците живеели в пет различни страни – Франция, Италия, Холандия, Полша и Великобритания.

Проучването установява, че яденето на средиземноморска храна за една година подобрява видовете чревни бактерии, като същевременно помага за намаляване на увреждащите и провокиращи заболявания възпаления при възрастните хора. Диетата може да действа върху чревните бактерии по такъв начин, че да помогне за забавяне на прогресирането на физическата нестабилност при по-възрастните хора.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay