Какви са основните странични ефекти от употребата на противозачатъчни

Какви са основните странични ефекти от употребата на противозачатъчни

След като противозачатъчните хапчета се появяват през 1960 г., почти една трета от американските жени започват да ги използват - главно като алтернатива на презервативите и спиралите. Днес класическото хапче остава най-разпространеният метод за контрацепция, според проучване на института Гутмахер.

Освен очевидното си предназначение (за предотвратяване на нежелана бременност), хапчето всъщност предлага много други предимства, като регулиране на цикъла ви, борба с хормоналното акне, облекчаване на болезнен цикъл и много други.

Но заедно с всички добри страни, някои дами може да изпитат и известни странични ефекти. Специалистите препоръчват задължителна консултация с лекар, за да можете да намерите правилата формула според нуждите на тялото ви. Те посочват, че за да се адаптира тялото са му необходими около 3 месеца.

Ето и някои от предимствата и недостатъците при употребата на противозачатъчни хапчета:

По-лек цикъл

Лекари посочват, че много жени, които използват орални контрацептиви, забелязват, че менструацията им става по-лека от хапчето. Това се случва, защото хормоните на лекарството правят лигавицата на матката по-тънка, което олекотява менструацията ви. Но ако установите, че изобщо нямате менструация, определено трябва да говорите с вашия лекар.

По-редовен цикъл

Повечето жени, които използват хапчетата, откриват, че менструацията им е по-редовна. Вашето тяло реагира на хапчетата на определен цикъл от 26 до 28 дни. Също така редовната менструация намалява риска от рак на ендометриума и яйчниците.

Вагинална сухота

Някои хапчета, съдържащи естроген, могат да намалят количеството на естроген, което може да причини сухота, казва д-р Иробунда. Обикновено, ако изпитвате вагинална сухота, това е защото сте на хапче с по-ниска доза естроген. На пазара се предлагат разнообразни по вид лубриканти, които могат да ви помогнат да се справите с проблема.

Гадене

Някои жени се чувстват неразположени, когато започнат да приемат хапчето. Въпреки че дискомфортът не трябва да продължава повече от три месеца, след като тялото ви се адаптира, приемането му с храна може да помогне за намаляване на неприятните усещания. Приемането на хапчето преди сън може да помогне за намаляване на симптомите на гадене.

Чувствителност на гърдите

Това действително е неприятно, но този страничен ефект обикновено изчезва след няколко месеца.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay