Какви са симптомите на новия вариант на COVID?

Какви са симптомите на новия вариант на COVID?
Pexels

След сравнително спокойно лято, COVID-19 изглежда отново набира сила, като последният подвариант EG.5 (Eris) причинява увеличаване на случаите и хоспитализациите в целия свят.

Според най-новите оценки на съотношението на вариантите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), EG.5 съставлява по-голямата част от случаите на COVID-19 в САЩ, което представлява малко над 20% от всички заболявания.

Хоспитализациите също започват да се увеличават: най-новите данни от 19 август показват 15 067 нови хоспитализации с COVID – 19% увеличение спрямо предходната седмица.

Както при повечето нови варианти и подварианти на COVID, един въпрос изглежда първо идва на ум: "Какви са симптомите?"

Въпреки че е малко вероятно всички симптоми на COVID-19, независимо от варианта, да се различават твърде много, трудно е да се каже със сигурност кои симптоми са специфични за EG.5 в момента – но ето какво виждат лекарите напоследък, когато новият подвариант набира скорост:

Какви са симптомите на EG.5?

Въпреки че все още няма надеждни данни за видовете симптоми, които хората изпитват в момента, лекарите съобщават за често срещани симптоми на COVID-19.

Кристина К. Брайънт, доктор по медицина, специалист по детски инфекциозни болести в Norton Children’s Infectious Diseases, казва, че най-вече вижда пациенти със симптоми, подобни на предишния подвариант Omicron.
Тези симптоми включват главно оплаквания свързани с горните дихателни пътища, като възпалено гърло, кашлица, запушване на носа и хрема.

Някои хора дори бъркат симптомите с алергия, но бъдете внимателни, защото вероятно това е новият вариант на COVID. 

Кои симптоми на COVID-19 вече не са толкова често срещани?

Тъй като вирусът SARS-CoV-2 е мутирал по време на пандемията, някои симптоми са станали по-чести, а някои са станали по-редки. Но като цяло вирусът все още засяга предимно дихателната система.

Картината на COVID (клиничното представяне) изглежда почти една и съща от началото до края и прилича на грип и RSV. Основното въздействие на този вирус е върху дихателните пътища, особено върху белите дробове, а белите дробове могат да реагират по толкова много начини.

Когато вирусът се появи през 2020 г., загубата на вкус и обоняние беше често срещан симптом. Сега, повече от три години по-късно, този специфичен симптом значително е намалял.

Ново изследване, публикувано в списание Otolaryngology—Head and Neck Surgery, установява, че рискът от загуба на обоняние и вкус от скорошни варианти на COVID-19 е 6–7% — и че занапред е възможно загубата на вкус и мирис вече да не предсказва диагноза COVID-19.

Освен това стомашно-чревните симптоми, като гадене, повръщане и диария, изглежда са по-редки с течение на времето. 

Тестването за COVID-19 все още е важно

Тъй като е трудно да се определи дали имате COVID-19 само по симптоми, най-добрият начин да потвърдите инфекцията е чрез тестване. Всички тестове за COVID-19 – включително PCR тестове, прилагани от медицински специалисти и бързи тестове, прилагани у дома – трябва да могат да откриват EG.5.

Ако имате проблеми с дишането или респираторни проблеми, или ако сте изложени на висок риск от тежко заболяване поради основни заболявания или защото сте бременна, е особено важно да се изследвате.

Ако вашият тест се окаже положителен, моля, свържете се с лекар незабавно.

Що се отнася до превенцията, експертите са съгласни, че най-новата итерация на ваксината – базирана на варианта XBB – също ще помогне за предотвратяване на тежко заболяване от EG.5.

Също така е важно да запомните, че SARS-CoV-2 вероятно ще продължи да се развива и че ще има определени варианти, които правят някои години по-лоши от други, що се отнася до симптомите и тежестта на заболяването.
Както при грипа, през някои години имаме лош грипен сезон и имаме някои хора с леки [подобни на настинка] симптоми, докато други развиват сериозни проблеми с долните дихателни пътища.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay