Какво е вагинизъм и как се лекува?

Какво е вагинизъм и как се лекува?
Canva

Вагинизмът е състояние, при което влагалището свива мускулите си неволно, причинявайки болка или дискомфорт по време на сексуална активност, включително проникване с пръст, тампон или пенис. Това неволно свиване на мускулите на влагалището се нарича спазъм на влагалищните мускули. Вагинизмът може да повлияе на способността на жената да се ангажира в различни дейности, свързани с влагалището, което води до чувство на страдание, неудобство и потенциална тревожност или депресия.

Причините за вагинизма могат да варират и често включват минали травматични преживявания, като сексуално насилие, физическо или емоционално насилие, болезнено първо сексуално изживяване или негативни преживявания, свързани с тялото. Други фактори, които могат да допринесат за вагинизма, включват стрес, безпокойство, страх от бременност или заразяване с болести, предавани по полов път, ниско самочувствие или липса на контрол.

Лечението на вагинизма обикновено включва комбинация от терапевтични подходи, включително:

  1. Образователна терапия: Това помага на жените да разберат състоянието си и предоставя стратегии за справяне и техники за релаксация, за да помогнат за намаляване на тревожността и страха, свързани с вагинизма.

  2. Професионална терапия: Работата с психолог или психиатър може да помогне на жените да идентифицират и обработят основните проблеми, които могат да допринесат за техния вагинизъм, като минали травми, негативно тяло или проблеми с връзката.

  3. Управление на болката: Прилагането на топлина (топли компреси) или използване на локални анестетици преди сексуална активност понякога може да помогне за облекчаване на дискомфорта, свързан с вагинизма.

  4. Терапия с биофийдбек: Този подход включва използването на сензори и машини за измерване и визуализиране на реакцията на тялото, като например мускулното напрежение във влагалището. Чрез наблюдение и контролиране на тези реакции, жените могат да се научат да отпускат мускулите на влагалището си и да намаляват болката, свързана с вагинизма.

  5. Медикаменти: В някои случаи лекарствата могат да се използват за подпомагане на лечението на вагинизма. Например, лекарства, които помагат за отпускане на мускулите (мускулни релаксанти) или такива, които повишават чувствителността на нервите (антидепресанти) могат да бъдат предписани от доставчик на здравни услуги.

  6. Сексуална терапия: Специалистите по сексуална медицина могат да предоставят персонализирани планове за лечение, които могат да включват упражнения за тазови мускули, обучение за правилно поставяне на тампон или ръководство за бавно, постепенно въвеждане на проникване с пръсти или пенис.

  7. Хипнотерапия: Някои жени намират облекчение чрез хипноза, която може да помогне за справяне с отрицателните емоции и страхове, свързани с вагинизма, и да насърчи релаксацията.

Лечението на вагинизма може да отнеме време, за да се намери най-ефективният подход за всяка жена. Подкрепата от партньор, семейство и приятели също може да играе решаваща роля в процеса на възстановяване.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay