Какво е органична храна и по-добра ли е за планетата?

Какво е органична храна и по-добра ли е за планетата?
unsplash

Независимо дали пазарувате в супермаркети, фермерски пазари или малки квартални магазини, вероятно сте забелязали, че има безброй възможности за избор на органични продукти. Това е в съзвучие с общата тенденция към осмисляне на въздействието върху околната среда и нашите действия за по-устойчив начин на живот. Устойчивата храна е важна част от това уравнение, тъй като преработката на храни оказва значително влияние върху земята и водата. Тези, които са наясно с въглеродния си отпечатък, може дори да се опитат да вдигнат летвата по-високо, като купуват устойчива риба и морски дарове или отглеждат храна у дома.

Ако достатъчно хора променят хранителните си навици, ще има много ползи за планетата. Научите как органичната храна играе ролята на устойчива храна:

Какво е органична храна?

Органичните храни се отглеждат без създадени от човека синтетични химикали като пестициди и торове и не са генетично модифицирани. За да бъде сертифицирана като органична, храната трябва да има най-малко 95% органично съдържание. Не се допускат синтетични торове, утайки от отпадъчни води, облъчване и генно инженерство. 

Натурални срещу органични храни

Министерството на земеделието на САЩ изисква храните, етикетирани като "естествени", да бъдат минимално обработени и без никакви изкуствени съставки. Но натуралните храни не е нужно да отговарят на същите стандарти като органичните храни. Това е разлика, която потребителите трябва да разберат.

Местни срещу органични храни

Местна храна означава храна, отгледана или произведена близо до мястото, където е предназначена за продажба или консумация. Казано по друг начин: местната храна пътува минимално от мястото си на произход. Местната храна, независимо дали е органична или не, е по-добра за околната среда от храната, която се внася или отглежда в цялата страна, защото пътува по-малко, за да стигне до вашата чиния.

Речник на органичните термини

Има много термини, които могат да объркат потребителите. Ето какво всъщност означават различните надписи на опаковките: 

100% органичен- Това означава, че продуктът съдържа 100% органични съставки (с изключение на сол и вода, които се считат за естествени).

"Органичен" или "Био"- Както бе споменато по-горе, за да бъде сертифицирана като "органична храна", тя трябва да има минимум 95% органични съставки.

Произведено с органични ____-  За да получи този сертификат, продуктът трябва да бъде направен с най-малко 70% органично произведени съставки.

Яйца от свободно отглеждани кокошки- Това са яйца, снесени от кокошки, които се отглеждат свободно, тоест не са в клетка, и имат неограничен достъп до храна и вода. 

Био яйца- За да бъдат био, яйцата трябва да бъдат от свободно отглеждани кокошки, които трябва да ядат храна, която не съдържа странични животински продукти, синтетични торове, утайки от отпадъчни води и повечето пестициди. 

Ползите от органичната храна

Отглежда се с по-малко пестициди

Въпреки че органичните плодове и зеленчуци не са напълно без пестициди, пестицидите, които са разрешени за употреба, са произведени или извлечени от естествени източници и са много по-малко токсични от химикалите, използвани при конвенционалните продукти. 

Потенциално е по-здравословно

Въпреки че доказателствата за потенциалните ползи за здравето от органичната храна не са солидни, има някои доказателства, които предполагат, че тя е по-здравословна за хората.

Органичните плодове и зеленчуци съдържат от 20 до 40% повече антиоксиданти от конвенционалните, според преглед на 343 проучвания, публикувани в British Journal of Nutrition.

Според проучване за органичните храни и здравето, публикувано от Националния институт за обществено здраве в Полша, е доказано, че органичните храни имат по-ниски нива на токсични метали и по-високи нива на витамин С и полифеноли (растителни съединения, които предлагат различни ползи за здравето, като защита срещу сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак). Но друго проучване, публикувано в British Journal of Cancer, установява, че яденето на органична храна не повлиява риска от рак. 

Необходимо е да се направят повече изследвания, за да се потвърдят всички потенциални ефекти върху здравето от органичната храна. 

По-добри са за околната среда

Органичното земеделие и животновъдството произвеждат по-малко замърсяване, запазват водата и създават по-здрава почва, включително намалена ерозия на почвата. Освен това водният отток от неорганичните ферми съдържа пестициди, торове и животински отпадъци, които не се използват в биологичното земеделие. Тези замърсители отиват в реки, езера и други водоеми.

Недостатъци на органичните храни

По-скъпи са

Нещо, което не може да бъде пренебрегнато, е цената, особено в сегашните времена. Основната причина органичната храна да е по-скъпа са по-високите разходи, свързани с отглеждането ѝ.

Органичното не означава здравословно

Важно е хората да разберат, че органичната бисквитка все още е бисквитка. Това означава, че само защото нещо е органично, не означава, че можете да ядете колкото искате от него, тъй като все още има калории и захар, съдържание на мазнини и други аспекти на хранителния профил на храната, които трябва да се вземат предвид.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay