Независимо дали пазарувате в супермаркети, фермерски пазари или малки квартални магазини, вероятно сте забелязали, че има безброй възможности за избор на органични продукти. Това е в съзвучие с общата тенденция към осмисляне на въздействието върху околната среда и нашите действия за по-устойчив начин на живот. Устойчивата храна е важна част от това уравнение, тъй като преработката на храни оказва значително влияние върху земята и водата. Тези, които са наясно с въглеродния си отпечатък, може дори да се опитат да вдигнат летвата по-високо, като купуват устойчива риба и морски дарове или отглеждат храна у дома.
Ако достатъчно хора променят хранителните си навици, ще има много ползи за планетата. Научите как органичната храна играе ролята на устойчива храна:
Какво е органична храна?
Органичните храни се отглеждат без създадени от човека синтетични химикали като пестициди и торове и не са генетично модифицирани. За да бъде сертифицирана като органична, храната трябва да има най-малко 95% органично съдържание. Не се допускат синтетични торове, утайки от отпадъчни води, облъчване и генно инженерство.
Натурални срещу органични храни
Министерството на земеделието на САЩ изисква храните, етикетирани като "естествени", да бъдат минимално обработени и без никакви изкуствени съставки. Но натуралните храни не е нужно да отговарят на същите стандарти като органичните храни. Това е разлика, която потребителите трябва да разберат.
Местни срещу органични храни
Местна храна означава храна, отгледана или произведена близо до мястото, където е предназначена за продажба или консумация. Казано по друг начин: местната храна пътува минимално от мястото си на произход. Местната храна, независимо дали е органична или не, е по-добра за околната среда от храната, която се внася или отглежда в цялата страна, защото пътува по-малко, за да стигне до вашата чиния.
Речник на органичните термини
Има много термини, които могат да объркат потребителите. Ето какво всъщност означават различните надписи на опаковките:
100% органичен- Това означава, че продуктът съдържа 100% органични съставки (с изключение на сол и вода, които се считат за естествени).
"Органичен" или "Био"- Както бе споменато по-горе, за да бъде сертифицирана като "органична храна", тя трябва да има минимум 95% органични съставки.
Произведено с органични ____- За да получи този сертификат, продуктът трябва да бъде направен с най-малко 70% органично произведени съставки.
Яйца от свободно отглеждани кокошки- Това са яйца, снесени от кокошки, които се отглеждат свободно, тоест не са в клетка, и имат неограничен достъп до храна и вода.
Био яйца- За да бъдат био, яйцата трябва да бъдат от свободно отглеждани кокошки, които трябва да ядат храна, която не съдържа странични животински продукти, синтетични торове, утайки от отпадъчни води и повечето пестициди.
Ползите от органичната храна
Отглежда се с по-малко пестициди
Въпреки че органичните плодове и зеленчуци не са напълно без пестициди, пестицидите, които са разрешени за употреба, са произведени или извлечени от естествени източници и са много по-малко токсични от химикалите, използвани при конвенционалните продукти.
Потенциално е по-здравословно
Въпреки че доказателствата за потенциалните ползи за здравето от органичната храна не са солидни, има някои доказателства, които предполагат, че тя е по-здравословна за хората.
Органичните плодове и зеленчуци съдържат от 20 до 40% повече антиоксиданти от конвенционалните, според преглед на 343 проучвания, публикувани в British Journal of Nutrition.
Според проучване за органичните храни и здравето, публикувано от Националния институт за обществено здраве в Полша, е доказано, че органичните храни имат по-ниски нива на токсични метали и по-високи нива на витамин С и полифеноли (растителни съединения, които предлагат различни ползи за здравето, като защита срещу сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак). Но друго проучване, публикувано в British Journal of Cancer, установява, че яденето на органична храна не повлиява риска от рак.
Необходимо е да се направят повече изследвания, за да се потвърдят всички потенциални ефекти върху здравето от органичната храна.
По-добри са за околната среда
Органичното земеделие и животновъдството произвеждат по-малко замърсяване, запазват водата и създават по-здрава почва, включително намалена ерозия на почвата. Освен това водният отток от неорганичните ферми съдържа пестициди, торове и животински отпадъци, които не се използват в биологичното земеделие. Тези замърсители отиват в реки, езера и други водоеми.
Недостатъци на органичните храни
По-скъпи са
Нещо, което не може да бъде пренебрегнато, е цената, особено в сегашните времена. Основната причина органичната храна да е по-скъпа са по-високите разходи, свързани с отглеждането ѝ.
Органичното не означава здравословно
Важно е хората да разберат, че органичната бисквитка все още е бисквитка. Това означава, че само защото нещо е органично, не означава, че можете да ядете колкото искате от него, тъй като все още има калории и захар, съдържание на мазнини и други аспекти на хранителния профил на храната, които трябва да се вземат предвид.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |